Lustrum horrorfilm De Johnsons groots gevierd

07 september 2017 09:06

De 25e verjaardag van de beroemde Nederlandse horrorfilm De Johnsons wordt komend najaar groots gevierd. In bioscoop KINO in Rotterdam staat op 4 november een speciale vertoning van de film gepland in aanwezigheid van cast en crew. Bovendien gaat die avond XANGADIX LIVES! in première, een documentaire over het maakproces en de impact van De Johnsons.

Dat heeft Jan Doense van productiehuis House of Netherhorror donderdag bekendgemaakt. De Johnsons was begin 1992 in de Nederlandse bioscopen te zien. De film vertelt over een alleenstaande moeder (Monique van de Ven) die samen met haar tienerdochter (Esmée de la Bretonièe) gaat kamperen in de Biesbosch. Hier worden zij belaagd door zeven psychopaten.

Behalve Van de Ven en De la Bretonière speelden ook Kenneth Herdigein, Olga Zuiderhoek en Nelly Frijda belangrijke rollen in de film. De Johnsons trok toentertijd 200.000 bezoekers; daarnaast oogstte de film succes op een flink aantal festivals in het buitenland.

Vergetelheid

“Als het om Nederlandse horror gaat, heeft iedereen het altijd zeer terecht over De Lift en Amsterdamned”, stelt Doense. “Maar ook De Johnsons hoort zeker in dit rijtje thuis. Het blijft een ontzettend slimme, inventieve en effectieve film die zeer onterecht een beetje in de vergetelheid is geraakt. Er werkten zowel voor als achter de schermen zo ontzettend veel serieuze, grote namen aan het project mee.”

In eerste instantie zou regisseur Ruud van Hemert (Schatjes!) de film maken. Maar na ruzie met de producenten werd Rudolf van den Berg (De Avonden, Tirza) ingehuurd. Hij haalde auteur Leon de Winter bij het project, met wie hij het script herschreef. “De verhalen over het hele maakproces van de film zijn minstens net zo spannend als het eindresultaat zelf”, aldus Doense.

Regisseurs Yfke van Berckelaer en Bram Roza leggen die verhalen vast in de documentaire XANGADIX LIVES! die zij momenteel maken. Zij spraken met vrijwel alle cast- en crewleden om het hele maakproces te reconstrueren. Om de film te financieren zijn de makers een crowdfunding-campagne begonnen op de website Cinecrowd. Financiers kunnen onder meer worden beloond met een Xangadix-beeld of een huiskameravond met producent Jan Doense waar hij de hoogtepunten uit tien jaar De Nacht van de Wansmaak vertoont.

Meer entertainment