Tim van Teunenbroek, zoals Snapking heet, bood later zijn excuses aan bij RTL Late Night.

Video: SnapKing maakt excuses voor misleiden fans

06 juli 2017 23:00

De Nederlandse vlogger Tim van Teunenbroek, beter bekend als SnapKing, heeft zijn jonge fans maar liefst 13.000 euro afgetroggeld door ze naar een peperduur 0900-nummer te laten bellen. Dat riekt naar oplichting. SnapKing zegt in RTL Summer Nigth spijt te hebben van zijn actie. “Het was niet mijn intentie er geld aan te verdienen.”

SnapKing spoorde zijn 361.000 volgers via zijn filmpjes aan te bellen naar het nummer 0909-0400528, zonder dat duidelijk was onder welke voorwaarden zij hem te spreken zouden krijgen. De 6000 bellers werden vervolgens lang in de wacht gezet zonder dat zij iemand aan de lijn kregen. Uiteindelijk kregen slechts vijf van die bellers de vlogger ook daadwerkelijk te spreken.

'Eigen nummer geen optie'

Snapking, die duizenden euro’s verdiende aan het telefoonnummer, beweerde er niet op uit te zijn geweest geld te verdienen. "Ik heb een deal gesloten met een belbedrijf. Ik heb hen gevraagd hoe ik het beste met mijn fans in contact kon komen. Volgens hun was dit de beste manier." Een gratis nummer was volgens Snapking niet mogelijk. "Mijn eigen 06-nummer geven was geen optie, er was verder geen mogelijkheid om een gratis nummer te gebruiken. Een 0900-nummer kost altijd geld. Het was niet mijn intentie er geld aan te verdienen”, aldus Tim tegen Beau.

Een euro per minuut

De bellers moesten een euro per minuut betalen. In totaal betaalden de fans van SnapKing in maart en april van dit jaar 13.000 euro aan belkosten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kreeg via Twitter en het consumentenloket ConsuWijzer meerdere klachten over de actie en haalde het nummer uit de lucht. Consumenten klaagden vooral omdat voornamelijk minderjarige bellers werden misleid.

Excuses

"Het gaat om kleine bedragen maar ja als je dat bij elkaar optelt… Ik bied grote excuses aan aan de ouders van de kinderen", aldus SnapKing. De vlogger zegt ervan te hebben geleerd. "Wat ik heb geleerd is dat ik eerst goed moet kijken wat de regels eigenlijk zijn." Maar volgens presentator Beau van Erven Dorens kon de actie ook moreel gezien niet door de beugel. Daar moest Tim hem gelijk in geven. "Ik spoorde kleine kinderen aan om te gaan bellen, maar zij hebben niet het benul dat het geld kost."

Eerder in opspraak

Het is niet de eerste keer dat SnapKing in opspraak raakt: vorig jaar dumpte MCN, het speciale videokanaal van RTL op YouTube, de vlogger al na een racistisch en vrouwonvriendelijk filmpje (tekst gaat verder onder video).

Beau liet in het programma ook een paar voorbeelden zien van eerdere video's van SnapKing. Glennis Grace, eveneens te gast, kon er met haar hoofd niet bij. "Mijn handen beginnen gewoon te jeuken, wetend dat mijn zoon hiernaar kijkt." 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!