Acteur Jeroen Molenaar volgt zijn passie

02 juli 2017 09:52

In de Nederlandse versie van de musical The Bridges of Madison County schittert de 25-jarige Jeroen C. Molenaar naast grote gevestigde namen als Lone van Roosendaal en René van Kooten. Het is zijn eerste grote musicalervaring, nadat hij eerder onder meer te zien was in stukken van Theater Terra en Toneelgroep De Appel.

Molenaar volgde opleidingen bij Frans Sanders en Edward Hoepelman in Tilburg. “Mijn ouders zijn allebei heel muzikaal”, vertelt de acteur aan BuzzE. “Ze namen ons mee naar kindervoorstellingen, muziektheater, Japanse drumgroepen. 'Is dat niets voor jou, de theaterwereld?' vroeg mijn moeder toen ze zag hoe zeer ik ervan genoot.” Op zijn middelbare school in West-Friesland was Molenaar met zijn liefde voor podiumkunsten een buitenbeentje. “Alle andere jongens wilden goed zijn in voetballen en sporten, ik besteedde al mijn tijd aan zang en dans.”

Zijn hele puberteit volgde hij acteer-, zang- en danslessen en speelde op een jeugdtheaterschool in Enkhuizen in voorstellingen als Rent en Aladdin. “Ik zie mijzelf niet als danser, maar meer als acteur. Ik wil het liefste alle disciplines beheersen en alles proberen wat er op theatergebied te vinden is.” Wanneer hij bij de decaan informeerde naar vervolgopleidingen, werd hem vooral gezegd dat hij een back-upplan moest hebben. De theaterwereld zou weinig perspectief bieden. “Maar dat weigerde ik: ik wilde mijn passie volgen.”

Ambitie

Bij Terra maakte Molenaar poppenvoorstellingen, bij De Appel stond hij in een gewoon toneelstuk. Het goed ontvangen The Bridges of Madison County, over de liefde tussen een Amerikaanse huisvrouw en een rondreizende fotograaf, is zijn eerste musicalproductie. “De cast bestaat maar uit zes mensen”, vertelt de acteur. “Lone en René spelen maar één rol, alle andere personages worden verdeeld onder de rest van de cast.” In deze omgeving en de intieme setting van Theater Het Zonnehuis leert hij veel. “Het helder projecteren van je stem tot het einde van de zaal is bijvoorbeeld iets waar je pas in de praktijk tegen aanloopt. Van mensen als Lone of René of Annick Boer neem ik alles aan: zij zitten al langer in het vak dan dat ik hier op aarde rondloop.”

Een volgende ambitie is een grote musical in een enorme zaal, zoals het Beatrix Theater. Tegelijkertijd ontwikkelt Molenaar voorstellingen met zijn eigen collectief. “Ik kom net kijken in het vak, maar ik wil het liefste alles uitproberen en mensen enthousiast maken voor musicals en theater. Stukken maken die er toe doen, die mensen raken. Bij The Bridges of Madison County heb ik gezien hoe mooi het is om mensen over een verhaal in vervoering te brengen; mensen komen soms huilend de zaal uit.”

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!