YouTube blokkeert regisseur Dick Maas

21 september 2017 18:13

YouTube heeft de account van regisseur Dick Maas definitief geblokkeerd. Dat heeft de filmmaker, bekend van hits als Flodder en Sint, donderdag gemeld.

Maas heeft geen idee waarom de streamingdienst zijn rechten heeft opgeschort. Op zijn YouTube-account stonden behind-the-scenes-filmpjes, bloopers en archiefmateriaal. Zo was vorige jaar een filmpje waarin wijlen acteur Coen van Vrijberghe de Coningh als zijn personage Johnnie Flodder verslag doet vanaf de set van de serie een grote clickhit.

Een bezwaar van Maas tegen het besluit werd binnen een dag afgewezen door YouTube. Hij kreeg echter nog steeds geen uitleg. Een rechthebbende zou hebben geklaagd, al weet de regisseur niet wie dat is geweest. In Nederland bezitten RTL en distributeur Dutch FilmWorks de rechten van het meeste werk van Maas.

Muziekrechten

De regisseur is vooral geïrriteerd omdat hij al jarenlang strijd voert tegen de verspreiding van films en fragmenten van hem op YouTube. “Al mijn films zijn in zeker twintig talen terug te vinden”, stelt hij. “Maar als ik daar iets van zeg, gebeurt er niets.” Bovendien bezit Maas de rechten van alle muziek die hij in zijn veertigjarige carrière schreef. Ook deze wordt volgens hem met regelmaat illegaal gebruikt onder filmpjes die via de streamingdienst worden verspreid.

Maas noemt de manier waarop YouTube met hem als maker omgaat “onfatsoenlijk en respectloos”. Hij wil nu materiaal gaan plaatsen op zijn Vimeo-account.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!