Dick Maas vist achter het net bij boekenprijs

21 september 2017 18:24

De Louis Hartlooper Prijs voor de beste filmpublicatie van het jaar gaat dit jaar naar schrijfster Joyce Roodnat. Zij schreef een boek over de films van Ed van der Elsken. De jury, die de award donderdagavond uitreikte, stelt dat “haar teksten maken dat je zin krijgt de films te gaan zien”.

Het is de tweede maal dat Roodnat de prijs krijgt. Eerder won zij de award voor een aantal stukken over Europese films.

Een eervolle vermelding kende de jury toe aan het onlinemagazine Plot, over scenarioschrijven. De publicatie,die maandelijks verschijnt, heeft volgens de jury "zeer veel potentie en is nog volop in ontwikkeling." De jury heeft "bewondering voor de getoonde ambitie: de teksten geven een verdieping bij de actualiteit van de Nederlandse filmcultuur in de breedste zin."

Flodder

Andere genomineerden waren dit jaar regisseur Dick Maas (Flodder, Amsterdamned), die het succesvolle autobiografische boek Buurman wat doet u nu? schreef, en historicus Hans Schoots, die een boek schreef over het conflict tussen regisseur Joris Ivens en de Nederlandse staat.

De Louis Hartlooper Prijs wordt uitgereikt tijdens het Nederlands Film Festival. Eerder ging de onderscheiding onder meer naar biografieën over regisseurs Wim Verstappen en Louis van Gasteren.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!