Indië-docu met stem Japin gaat op tournee

02 oktober 2017 20:19

De documentaire De vergeten krijgers, waaraan schrijver Arthur Japin zijn medewerking heeft verleend, gaat op tournee langs de Nederlandse filmhuizen, zo maakte distributeur Full Color Entertainment maandag bekend.

De documentaire van Griselda Molemans belicht een vergeten Nederlandse bevolkingsgroep: de Indo-Afrikanen. Ze zijn afstammelingen van zogeheten 'Zwarte Hollanders', Afrikaanse soldaten die tussen 1831 en 1872 in Ghana waren geronseld om dienst te doen in het leger van voormalig Nederlands-Indië, het KNIL.

In de documentaire volgt Molemans een kleinzoon van een Afrikaanse KNIL-soldaat. De destijds pas 19-jarige Daniël Cordus werd samen met zijn twee broers als krijgsgevangenen aan de beruchte Birma-spoorweg tewerkgesteld door de Japanse bezetter. Cordus strijdt voor eerherstel van alle Indo-Afrikanen die in Nederlandse krijgsdienst gestorven zijn.

Boeken

Molemans schreef meerdere boeken over het onderwerp. Schrijver Arthur Japin heeft de voice-over ingesproken. De vergeten krijgers beleefde vorige week de première op het Nederlands Film Festival.

Op de website van de film is exact te zien in welke filmhuizen de documentaire de komende weken wordt vertoond.