Job Gosschalk kon acteurs maken of breken

7 november 2017 13:08

Job Gosschalk geldt als een van de machtigste mannen in de Nederlandse entertainmentwereld. Hij begon in 1994 bij Kemna Casting, het grootste castingbureau van Nederland. Job was betrokken bij de acteurskeuze van vrijwel alle grote film- en televisieproducties in de jaren negentig, van Lef tot All Stars en van GTST tot Onderweg Naar Morgen en niet te vergeten de hitserie Baantjer, die hij zelf "het uithangbord van het bedrijf" noemde.

Toen directeur Hans Kemna in 2000 met pensioen ging, nam Job Gosschalk de leiding over het kantoor van hem over. Tot 2008, toen zijn neef Janusz de baas van het kantoor werd. In deze periode kreeg Job de reputatie van iemand die acteurs kon maken of breken. Zijn naam prijkte meerdere keren in het 'filmbonzen'-lijstje dat De Volkskrant ieder jaar in september publiceerde.

Gevestigde namen

Maar zijn ambities reikten verder. Samen met scenarist Kim van Kooten ontwikkelde Job het filmscript van Alles is Liefde, dat zich in 2007 met 1,3 miljoen bezoekers ontpopte tot een van de grootste Nederlandse bioscoophits in jaren. Hij wist op een knappe manier grote, gevestigde namen uit de theaterwereld te koppelen aan charismatische BN’ers die hun faam meer aan andere disciplines dankten, zoals Paul de Leeuw, Wendy van Dijk of Marc-Marie Huijbregts.

Grote projecten

Nadat hij afscheid had genomen van Kemna Casting, ging Job Gosschalk zich nog meer richten op het maken van films en televisieseries. Als producent oogstte hij veel succes (Jeuk en Moeder ik wil bij de revue), maar films die hij als regisseur maakte zoals Alle Tijd en De Zevende Hemel werden niet unaniem geprezen. Daarnaast ontwikkelde hij met zijn eigen productiehuis ook steeds meer theaterproducties. Hij kreeg lof voor zijn Nederlandse bewerking van het wereldberoemde aids-drama The Normal Heart en scoorde een gigantische hit met zijn musicalversie van filmkomedie De Marathon.

All You Need Is Love

Job Gosschalk is op dit moment betrokken bij diverse grote projecten, zoals een musicalversie van filmhit All Stars uit 1997 en een romantische komedie gebaseerd op het RTL-programma All You Need is Love. Het is niet duidelijk wat er met deze projecten gaat gebeuren nu Job, die de grote spil was van deze producties, per direct al zijn werkzaamheden neerlegt.

Vanavond alles over de zaak-Job Gosschalk in RTL Boulevard

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!