Beeld © ANP

Ook modellen melden seksuele intimidatie en misbruik

07 november 2017 16:05

Niet alleen in de filmwereld maar ook bij de modellen blijkt seksuele intimidatie en grensoverschrijend gedrag aan de orde van de dag. Tientallen fotomodellen hebben het afgelopen jaar melding gedaan van ongewenste intimiteiten, in ernst variërend van aanranding tot stalking en 'vunzige opmerkingen'. Een van die grote namen is Sharon Pieksma.

Stichting Meldpunt Modelfotografie heeft een dossier met ongeveer dertig van zulke meldingen overgedragen aan de politie, vertelt voorzitter Yannick van der Zwaan. "Justitie heeft de gegevens opgevraagd nadat een model aangifte had gedaan", zegt hij.

Brandpunt

Programma Brandpunt bracht de beschuldigingen over misbruik in de modellenwereld dinsdag als eerste naar buiten op de website. Volgens Yannick van der Zwaan is dit pas 'het topje van de ijsberg'. "Tot nog toe zijn het vooral de grote namen die hun ervaringen naar buiten brengen. Voor onbekende modellen is dat vaak nog een te grote stap. Ik hoop dat dit nu wordt doorbroken."

Sharon Pieksma

Een van die grote namen is Sharon Pieksma. "Tijdens fotoshoots ben ik meerdere keren aangerand en op mijn vijftiende werd ik al meegelokt als escortgirl", vertelt het model, onder meer bekend van Hollands Next Top Model, aan Brandpunt. Volgens haar is het goed mis met een groot deel van de fotografen en bureaus in de modellenwereld. "Het is een zwarte bladzijde uit het boek van mijn modellencarrière dat ik nu open doe. Ik hoop jonge modellen hiermee te helpen en te zorgen dat zij beter beschermd worden."

Ook de Modellenstichting liet aan het programma weten veertien meldingen over grensoverschrijdend gedrag te hebben ontvangen.

Job Gosschalk

Vandaag kwam producent en regisseur Job Gosschalk met een statement waarin hij toegeeft dat hij grenzen heeft overschreden in zijn omgang met acteurs. Hij legt zijn werk als producent en regisseur van Kemna & Zonen neer. Onder anderen acteur Winston Post doet een boekje open.

Vanavond in RTL Boulevard meer over de zaak-Gosschalk. Ook komen (voormalige) acteurs en oud-medewerkers van Kemna Casting aan het woord over castingdirector en producent Job Gosschalk.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!