'Moonlight en Brimstone beste films 2017'

27 december 2017 07:06

Het Amerikaanse drama Moonlight en de Nederlandse western Brimstone zijn door de Nederlandse filmpers uitgeroepen tot de twee beste bioscoopfilms van 2017. Moonlight kreeg de meeste punten na een stemming onder 76 Nederlandse critici, Brimstone werd gekozen als beste Nederlandse titel. Dat heeft de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) woensdag bekendgemaakt.

Moonlight, die werd bekroond met drie Oscars, vertelt het verhaal van een donkere homoseksuele jongen in een achterstandsbuurt in Miami die zijn plek in het leven probeert te vinden. Het drama werd geproduceerd door Brad Pitt, die per se een film wilde maken van het ongepubliceerde toneelstuk Moonlight Black Boys Look Blue. De hoofdrollen worden gespeeld door House of Cards- en Luke Cage-ster Mahershala Ali, Trevante Rhodes (Westworld) en Naomie Harris (Skyfall). Moonlight trok in de Nederlandse bioscopen meer dan 300.000 bezoekers, opvallend veel voor een arthousetitel.

Tweede plek

Op de tweede plaats eindigde Gouden Palm-winnaar The Square. De absurdistische tragikomedie van de Zweedse regisseur Ruben Östlund gaat over een museumconservator die tijdens de voorbereidingen voor een nieuwe expositie met zijn eigen fouten wordt geconfronteerd. De derde plek was voor de Amerikaanse horrorkomedie Get Out. De film, die een van de verrassingshits van 2017 was, vertelt over de zwarte twintiger die voor het eerst meegaat naar de ouders van zijn witte vriendin.

Waardering

De beste Nederlandse film van het jaar is volgens de critici Brimstone van regisseur Martin Koolhoven. De grimmige western, die vertelt over een demonische priester die het op een onschuldig meisje (Dakota Fanning) gemunt heeft, oogstte in binnen- en buitenland veel lof en won onder meer zes Gouden Kalveren. “Het was een mooi jaar voor Brimstone”, stelt Martin Koolhoven in een korte reactie. “Heel fijn dat de Nederlandse journalisten de film zo waarderen. Het legt de lat hoog voor de volgende.”

Op de tweede plek eindigde Bram Fischer van Jean van de Velde, over de advocaat van Nelson Mandela. De derde plaats was voor Quality Time, het veelgeprezen debuut van regisseur Daan Bakker over vijf dertigers die zich door het leven worstelen.Het is de vijftiende keer dat de Nederlandse filmpers de beste film van het jaar kiest. De afgelopen jaren sleepten La La Land en Toni Erdmann (2016), Son of Saul (2015), Boyhood (2014) en La Grande Bellezza (2013) de titel in de wacht. Aan de stemming deden journalisten van dagbladen als Volkskrant, NRC, Parool, De Telegraaf en Trouw, tv-gidsen als Veronica Magazine en de Troskompas/TV Krant, maand- en weekbladen als Vrij Nederland, HP, Filmkrant en HFN en websites als Voordefilm, Cine.nl en MovieInsiders Podcast mee.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!