Kasper van Kooten: retro-tv baken van rust

07 januari 2018 10:03

RTL 4 start woensdag met Groeten uit 19xx, een televisieprogramma waarin bekende Nederlanders met hun gezin een weekend lang terug in de tijd gaan. Daarmee borduurt RTL voort op het succes van andere retro-programma’s, zoals Oh wat een jaar.

"Retro scoort en ik snap het ook wel”, zegt presentator Kasper van Kooten. "Deze tijd is zo hard en snel. Dan is er gewoon behoefte bij jong en oud, en dus bij de televisiekijker, naar een soort van rust”, denkt hij.

Zelf is Kasper ook een liefhebber van terugkijken. In zijn theatershow Bonte Avond deed hij dat al uitgebreid. “Zeker niet van alles was vroeger beter en mooier maar vooral naar de liefdevolle en humorvolle situaties”, zegt hij. Dat gaat de kijker volgens hem ook terugzien in Groeten uit 19xx.

Gestyled

In Groeten uit 19xx gaan de deelnemende gezinnen terug naar het jaar waarin de hoofdgast twaalf jaar oud was. De BN’ers weten vooraf niet wat ze te wachten staat, tot ze in het huisje komen dat volledig gestyled is naar het jaar wat centraal staat. “Er is niets aan gescript of in gespeeld. Ze komen binnen, ze weten niets. Zulke momenten zijn vertederend en komisch”, zegt Kasper.

"Door de ogen van een kind is het nog leuker om terug te kijken”, gaat Kasper verder. “Er is bijvoorbeeld een scène met de dochter van Leontien van Moorsel met zo’n ouderwetse telefoon met draaischijf. Ze heeft echt geen idee. Dat zijn zulke mooie momenten.”

Outfit

Niet alleen de BN’ers gaan met hun gezin terug in de tijd. Ook Kasper meet zich als presentator de een na de andere toepasselijke outfit aan. “Ik stond als een klein kind in een snoepwinkel met die kleding. Ik mocht me drie keer per aflevering verkleden, bijvoorbeeld als punker met hanekam. Dan geniet ik echt, dan ben ik op mijn best”, aldus Kasper.

Stiekem vond Kasper het dan ook wel jammer dat hij niet mee kon doen met zijn eigen gezin. “Maar aan de andere kant ook weer niet. Dan had ik niet de kans gehad om mij zo vaak te verkleden. Dat had ik niet willen missen. En dan had ik ook niet de kans gehad om door al die jaren heen te fietsen.”

De eerste aflevering is woensdag met Groeten uit 1972, met het gezin van René en Natasja Froger. Later volgen uitzendingen met onder meer Frans Bauer, Henkjan Smits en Leontien van Moorsel.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!