Frans Bauer Beeld © ANP

Frans Bauer had muzikale midlifecrisis

02 maart 2018 07:18

Frans Bauer is voor zijn nieuwe album terug naar zijn roots gegaan. De zanger wil geen liedjes meer maken vol met jolige teksten onder een carnavaleske beat in de hoop een breed publiek te scoren. Op zijn nieuwe plaat Levenslied, die vrijdag uitkomt, doet hij de titel dan ook meer dan eer aan.

"Sommige mannen kopen dan een motor of nemen een andere vrouw. Ik zocht naar mijn muzikale identiteit."

"De echte Frans Bauer hebben we vijf jaar niet gezien", aldus de 44-jarige Frans. "Ik zat echt even in een muzikale midlifecrisis. Ik ben op zoek gegaan naar mezelf en weet nu dat ik geen olijke melodietjes en beats meer wil. Ik dreef weg van waar ik het meest van hou: het levenslied. Ik wist dat ik weer muziek wilde maken waarbij ik me goed voel."

Volgens Frans probeert hij de afgelopen jaren uit alle macht een groter publiek te bereiken. "Ik probeerde mij aan te passen in de hoop dat ik breder werd geaccepteerd. Maar ik wil nu niet meer nadenken over of ik wel of niet op de radio wordt gedraaid", zegt Frans, die inmiddels al bijna 25 jaar in het vak zit.

Liedjes over liefde, geluk en verdriet voeren weer de boventoon op Levenslied. "Alle nummers zijn rechtstreeks uit mijn eigen leven gegrepen. Dat doet mij veel meer dan een liedje over een skippybal. Ik had echt een midlifecrisis. Sommige mannen kopen dan een motor of nemen een andere vrouw. Ik zocht naar mijn muzikale identiteit."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

Zoons bepalen einde carrière Frans Bauer

Spijt heeft Frans overigens niet van een liedje als Skippybal. "Nee, toen stond ik daar volledig achter. Dat is ook iets wat bij het artiestenbestaan hoort. Je moet niet alleen maar zoeken naar dingen die voor de hand liggen", vindt hij.

Levenslied is uiteindelijk een heel persoonlijk album geworden. "Ik heb alle teksten zelf geschreven en bedacht. Ik heb er anderhalf jaar aan gewerkt", zegt Frans, die bijzonder kritisch was. "Voor mij was het beste nog niet goed genoeg." Maar blij met het eindresultaat is hij wel. "We hebben ook voor het eerst met strijkers en blazers gewerkt. Het is geen computeralbum geworden. Het leeft echt."

Met 25 jaar in het vak is Frans al een doorgewinterde artiest, maar nog altijd kent hij zenuwen als hij nieuwe muziek uitbrengt. "Afgelopen week sliep ik er niet van. Het is toch je kindje. En ik kan mij niet meer verstoppen achter de tekstschrijvers." 

Luister hier alvast naar een preview van zijn nieuwste cd:

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!