Nederland ontwaakt met Mattie en Marieke

3 september 2018 06:52

Voor veel Nederlanders zal de maandagochtend anders klinken dan ze gewend zijn. Veel radiozenders beginnen met een nieuwe ochtendprogrammering. Zo gaan Mattie Valk en Marieke Elsinga aan de slag op Qmusic en beleeft Sander Hoogendoorn zijn vuurdoop in de ochtend op 3FM.

"Wat is er nu leuker dan samen elke dag Nederland wakker maken?!"

Mattie en Marieke tellen al wekenlang af naar 3 september. "Wat is er nu leuker dan samen elke dag Nederland wakker maken?!", vroeg het duo zich al in juni af. Voor Mattie is de ochtendshow niets nieuws. Hij was jarenlang te horen met Wietze de Jager, met wie hij vanaf mei 2011 Mattie & Wietze maakte.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Kersvers radioduo Mattie en Marieke in de startblokken

Dat radiohuwelijk spatte vorig jaar mei uiteen toen Wietze besloot Qmusic te verlaten, maar Mattie toch bleef. Hij werd gekoppeld aan Igmar Felicia en nieuwslezer/sidekick Fien Vermeulen, maar de klik ontbrak. In Marieke vond hij een nieuwe radiopartner, met wie hij het zo goed kan vinden dat er nu al geruchten over een liefdesrelatie opduiken "Ik vind het wel een compliment, want dat betekent dat ze die chemie zien", zei Marieke onlangs daarover in het AD.

Het nieuwbakken duo krijgt op 3FM Sander Hoogendoorn tegenover zich. "Een eigen ochtendshow op 3FM voelt een beetje als het WK van de radio waar ik aan mee mag doen!", jubelde Sander in juli, toen bekend werd dat de 3FM-luisteraars met hem zouden gaan ontwaken. "Ik wil wel het Kroatië van de ochtend worden. Niet de populairste, wel de leukste!"

3FM moest op zoek naar een nieuwe dj voor de ochtenduren nadat ook Domien Verschuuren opstapte. Met het vertrek van Domien, die vanaf oktober een middagprogramma krijgt op Qmusic, verloor 3FM weer een bekende dj. Domiens voorganger Giel Beelen, die ruim twaalf jaar lang de ochtendshow maakte, is sinds oktober in de ochtenduren te horen op Veronica.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Edwin Evers blijft radio maken ondanks brandalarm

Ook Gerard Ekdom was jarenlang te horen op 3FM. Hij verliet de zender in 2015 om op NPO Radio 2 de ochtendshow te presenteren. Ook daar is Ekdom inmiddels weg. Hij zou maandag beginnen aan zijn nieuwe ochtendshow op Radio 10, maar besloot stiekem al een week eerder af te trappen. "Meer dan twee maanden vrij is niks voor mij", zei hij tegen BuzzE. "Ik begon het echt te missen." Zijn plek bij NPO Radio 2 werd opgevuld door het nieuwe duo Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte, die een voorsprong namen en in juli al aan hun show Jan-Willem start op begonnen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Gerard Ekdom kon niet slapen door eerste show

Maar niet alleen de ochtend verandert. Vanwege de vele verschuivingen in de ether zien ook de middagen en avonden er anders uit. Zo begint Lex Gaarthuis maandag aan zijn latenightshow op Radio 10. Gaarthuis moest plaatsmaken voor Ekdom. Barry Paf maakt zijn "officiële comeback op landelijke radio" op 100%NL. Paf viel al geregeld in op de zender, maar krijgt vanaf maandag een eigen middagshow. "Eindelijk terug naar mijn grote liefde; de radio!", jubelde Paf eind juli.

Ook Bert Haandrikman gaat maandag aan de slag voor een nieuwe werkgever. Hij maakt een lunchprogramma voor Omroep MAX op NPO Radio 5. Hoe het programma heet, is nog een groot vraagteken. Haandrikman schakelde de hulp van luisteraars in om op een goede titel te komen. Welke naam gewonnen heeft, wordt pas maandagmiddag om 12.00 uur, bij de start van de show, onthuld.

Haandrikman neemt vier dagen per week de radio-uren over van Tineke de Nooij. Zij maakte deze zomer bekend een stapje terug te willen doen, zodat ze wat meer vrije tijd heeft. Op vrijdag en zaterdag kruipt ze zelf weer achter de microfoon voor haar TinekeShow.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Giel Beelen: tweet over Pinkpop pijnlijk

Schrale troost voor de luisteraars die de weg in radioland kwijt zijn: er is ook een ochtendshow die niet veranderd, nóg niet. Edwin Evers is maandag gewoon weer te horen op 538 met zijn Evers Staat Op. Nog een paar maanden, eind maart maakte Edwin bekend na 21 jaar te gaan stoppen met zijn succesvolle ochtendprogramma. "Ik ben heel erg toe aan een ander leven. Een leven waarin ik tijd heb en lucht krijg om andere dingen te doen." Eind december geeft hij het stokje door aan Frank Dane, die Evers al geregeld vervangt.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!