Beeld © ANP

Het roerige leven van ‘Diamond Diva’ Diana Ross

19 maart 2019 15:37

Diana Ross mag vandaag 75 kaarsjes uitblazen. Mijlpaal voor de 'Motown Legend'. Ook zit ze dit jaar zestig jaar in het vak. Mooie aanleiding om La Ross in de spotlights te zetten.

1. Roerige beginjaren

Diana Ross is zestien als ze in 1959 haar eerste stappen zet in de muziekbusiness met meidengroep The Primettes. De dames vallen op. In 1961 tekenen ze een platendeal bij het legendarische Motown, op voorwaarde dat de naam verandert in The Supremes. Het viertal scoort vervolgens een bescheiden eerste hit: Your Heart Belongs To Me. Florence Ballard is dan nog de leadzangeres. Motown-baas Berry Gordy is echter zo gecharmeerd van Diana's zang (én een beetje meer...), dat hij haar op de plek van Ballard zet, die zo letterlijk naar de achtergrond verdwijnt. Dat geeft wrijving. Ballard gaat er zelfs zo onder gebukt, dat ze naar de fles grijpt. Ze raakt aan lager wal. Motown zet haar uiteindelijk uit de groep die ze nota bene zelf had opgericht. De samenstelling wisselt in de loop der jaren nog een paar keer, maar Diana Ross (inmiddels het vriendinnetje van Gordy) blijft het stralende middelpunt. In de zes jaar dat Ross bij The Supremes zingt scoren ze in Amerika twaalf nummer-1-hits, waaronder Baby Love, Stop in the Name of Love en Love Child.

Diana Ross and The Supremes

2. Op de solotoer

In 1969 houdt Diana Ross het voor gezien bij The Supremes en gaat solo. Een jaar later scoort ze met Ain't No Mountain High Enough haar eerst wereldhit. In die periode verandert bijna alles wat de zoetgevooisde diva aanraakt in goud, met als kroon op haar werk een Oscarnominatie voor haar vertolking van zangeres Billie Holiday in de biopic Lady Sings the Blues in 1973. Ook de film Mahogany legt haar geen windeieren, de titelsong Do You Know Where You're Going To levert haar een dikke nummer-1-hit op. In de jaren erna blijft Ross de hitlijsten aanvoeren, met succesnummers als Love Hangover, Upside Down, My Old Piano en Chain Reaction (geschreven door de Bee Gees, tevens verantwoordelijk voor de achtergrondzang). Endless Love, een duet met Lionel Richie uit 1981, is tot op heden haar bestverkochte single. In totaal weet Diana Ross zes keer de koppositie van de toonaangevende Amerikaanse Billboard Hot 100 te veroveren.

3. Haar nauwe band met Michael Jackson

In tegenstelling tot de verhalen is het niet Diana Ross die Michael Jackson en zijn broertjes tipt bij de grote platenbazen, maar collega-zangeres Gladys Knight. De Jacksons mogen auditie doen bij Motown, waar ook Ross onder contract staat. Zij is meteen weg van de Jackson-broers en neemt ze onder haar hoede. Vooral met de kleine Michael heeft Diana een speciale band. Hij debuteert later als soloartiest in een van haar tv-specials en komt soms opdraven bij haar concerten. Ook spelen ze in 1978 samen in de remake van The Wizard of Oz: The Wiz. Jackson noemt haar altijd zijn 'moeder, zus en geliefde ineen'. Van een duet komt het gek genoeg nooit. Wel zijn de twee samen te horen op de klassieker We Are the World van USA For Africa. Na zijn dood blijkt Jackson Ross te hebben aangewezen als tweede voogd van zijn drie kinderen, mocht er iets met zijn moeder Katherine gebeuren. Inmiddels is neefje TJ Jackson permanent voogd van Paris, Prince en Blanket (tegenwoordig Bigi). Na een ruzie binnen de familie vindt de rechter, en ook Diana Ross, dit de beste oplossing. In eerste instantie liet de diva niks van zich horen na all ophef rondom de docu Leaving Neverland, maar onlangs gooide ze er toch een tweet uit. "Dit is waar ik aan denk deze ochtend. Ik geloof erin en vertrouw erop dat Michael Jackson voor mij en heel veel anderen een fantastische en onvergetelijke kracht was en is." Blijkbaar blijft The King of Pop eeuwig trouw. 

 

4. Het legendarische optreden in Central Park

De diehard fans herinneren zich natuurlijk haar iconische concert in 1983, in Central Park. De set van 45 nummers afwerken blijkt haar die dag niet gegund. Al gauw pakken donkere wolken zich samen boven de hoofden van Diana Ross en haar 450.000-koppige publiek. De bui die losbarst boezemt zelfs de riolering van New York angst in. La Ross laat zich niet verjagen door het 'buitje', ze zingt onverschrokken door. Uit veiligheidsoverweging moet ze haar concert later toch staken. Ross belooft de volgende dag terug te komen. Dat doet ze en voltooit het concert alsnog. Als dank naar de stad, die extra kosten moest maken voor het tweede gratis concert, schenkt de ster geld om ter herdenking op de 'onheilsplek' een speeltuin te bouwen: The Diana Ross Playground.

5. Op de valreep Symphonica in Rosso

Nederland maakt regelmatig deel uit van Diana's touragenda, maar haar twee concerten in oktober 2009 tijdens Symphonica in Rosso in het Gelredome springen eruit. Ook omdat het bijna moest worden afgeblazen; organisator The Entertainment Group (TEG), van Marco Borsato, gaat vlak ervoor failliet. Met twee extra concerten van Borsato zelf weet TEG de optredens van Diana Ross alsnog veilig te stellen. De 34.000 fans met een kaartje zijn zielsgelukkig.

Diana Ross bij Symphonica in Rosso

6. Eindelijk, een Grammy

Die Oscarnominatie in 1973 voor haar vertolking van Billie Holiday is natuurlijk fantastisch, maar voor een zangeres is een Grammy toch de ultieme erkenning. Diana Ross weet maar liefst twaalf nominaties in de wacht te slepen, maar er nooit een te verzilveren. Dan, in 2012, beloont de organisatie van 'de Oscars van de muziekwereld' haar met de Lifetime Achievement Award. Andere onderscheidingen in haar prijzenkast: opname in de Rock and Roll Hall of Fame, de Kennedy Center Honours (prijs voor kunstenaars die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Amerikaanse cultuur) en in 2016 mag ze de Presidential Medal of Freedom opspelden, de hoogste onderscheiding voor een Amerikaanse burger.

Lifetime Achievement Award

7. De Familie Ross

Diana Ross heeft vijf kinderen. De bekendste is misschien wel zoon Evan Ross (30), als acteur onder andere te zien in The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 (2014) en Part 2 (2015). Evan is getrouwd met zangeres Ashlee Simpson. Ook dochter Rhonda Ross (47) doet het leuk in showbizzland. Zij is in de jaren 90 te zien in de soap Another World. Ook zingt ze wel eens een moppie met mams. Daarnaast brengt Rhonda verschillende albums uit. Ook zus Tracee Ross (46) heeft een aardig gevuld cv, met rollen in diverse (televisie)films en series.

Op haar verjaardag, 26 maart, verschijnt Diana Ross: Her Life, Love and Legacy in de bioscopen. In dit document krijgen we naast dat legendarische concert in Central Park een uniek kijkje in het leven van de zangeres, met nooit eerder vertoonde beelden en interviews met de familie. Een absolute aanrader voor de fans, maar ook de 'Ross-leek' die de ster eens aan het werk wil zien.

Trotse moeder en oma

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!