Beeld © ANP

Bedroefde reacties op overlijden Rutger Hauer

24 juli 2019 19:02

Het overlijden van Rutger Hauer (75) zorgt voor flink wat bedroefde reacties van vrienden en collega's. Onder andere Monique van de Ven en Regisseur Paul Verhoeven laten weten het niet te kunnen bevatten.

"Ik ben er kapot van"

"Hij heeft 47 jaar deel uitgemaakt van mijn leven", meldt Van de Ven. "Na het grote succes van Turks Fruit zijn we altijd bevriend gebleven. We waren niet verliefd, maar toch spatte onze liefde van het doek, zoals hij dat altijd zo mooi omschreef." Het tweetal speelde in 1973 samen in Turks Fruit, nog steeds de best bezochte Nederlandse film ooit. De verfilming van het boek van Jan Wolkers werd onder meer genomineerd voor een Oscar. De actrice heeft altijd "zijn liefde voor zijn vrouw Ineke, zijn compassie voor mensen, zijn nieuwsgierigheid en zijn levensdrift bewonderd. Die mooie, sterke man is nu weg. Ik ben er kapot van en ik zal hem vreselijk missen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Acteur Rutger Hauer op 75-jarige leeftijd overleden

Paul Verhoeven is met Rutger Hauer zijn 'alter ego verloren'. Dat stelt de 81-jarige regisseur in een reactie op het overlijden van de acteur met wie hij vijf keer samenwerkte. Zij maakten samen onder meer iconische producties als Floris, Turks Fruit en Soldaat van Oranje. "Er zijn mensen van wie de aanwezigheid in je leven zo vanzelfsprekend is dat je je niet kan voorstellen dat het opeens afgelopen is", meldt Verhoeven aangeslagen. "Rutger was voor mij wat Marcello Mastroianni voor Fellini was, een alter ego. Ik herinner mij alleen maar mooie dingen, ook al waren er echt wel eens spanningen. Maar dat hoort erbij. Bij elke film dacht ik: welke rol kan Rutger dit keer spelen?"

Rutger Hauer was een ster "van ongekend formaat en van bijzonder groot belang voor de Nederlandse film". Dat stelt directeur Silvia van der Heiden van het Nederlands Film Festival in een reactie op het overlijden van Hauer. "Zodra Rutger in beeld verscheen, kon je niet anders dan naar hem blijven kijken. Hij was, zoals Paul Verhoeven ooit zei, een magneet op het scherm." 

Actrice Carice van Houten is "geschrokken" van het nieuws van het overlijden van Rutger Hauer. Dat laat zij woensdag in een korte reactie weten. Van Houten deelde de set met Hauer voor de film Black Butterflies, over het leven van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker. Hauer vertolkte de rol van haar dominante vader."Het was een grote eer om met hem te werken", stelt Van Houten. "Het was een bijzondere snuiter."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!