Gerben Bakker Beeld © Privéfoto

Baas uitzendingen Eurovisiesongfestival: 'Meer felicitaties dan bij mijn huwelijk'

29 augustus 2019 19:08

Tot half mei ademt Gerben Bakker één ding: het Eurovisiesongfestival. Hij is als eindredacteur verantwoordelijk voor de drie live-uitzendingen die naar verwachting door meer dan 200 miljoen mensen worden bekeken. "Madonna? Haha nee, die staat niet op mijn wensenlijstje."

Bakker (48) heeft de nodige ervaring met het maken van grote liveshows. Twee keer maakte hij de uitzendingen van het Junior Songfestival, toen dat in Nederland werd gehouden, hij was verantwoordelijk voor het Gouden Televizier-Ring Gala en maakte The Voice of Holland. "Dit is de kers op de taart", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Naar de finale kijken waarschijnlijk 200 miljoen mensen. Dat ga ik de rest van mijn carrière niet meer halen."

Felicitaties

Hoe groot de klus is, blijkt wel uit de reacties die hij kreeg toen bekend werd dat hij de show mag gaan maken. "Ik kreeg meer felicitaties dan bij mijn huwelijk, dat zegt wel iets", lacht hij. "In mijn vak is dit een geliefd evenement om te doen. Je kan er zo veel expertise in kwijt: hoe gaat het podium eruitzien, wat doen we met het licht, welke openingsact komt er, wat doen we met de korte introductiefilmpjes van de artiesten... noem maar op." 

Duncan Laurence won vorig jaar het Eurovisiesongfestival. Daarom mag Nederland het evenement dit jaar organiseren.

Bakker hoopte sinds de winst van Duncan Laurence dat hij zou worden gevraagd. Als klein jongetje keek hij al vol bewondering naar de show. "Het fascineerde me dat heel Nederland en zelfs heel Europa keek en ook dat je als land kon winnen vond ik heel bijzonder. Ik zou mezelf geen diehardfan noemen, ik weet niet wie welk jaar won en wie er toen op de elfde plek eindigde, maar ik ben zeker wel een liefhebber."

Op het lijstje

"Ik wilde deze opdracht dan ook heel graag. Maar er zijn meer mensen in Nederland die dit goed zouden kunnen. Gelukkig sta ik wel op dat lijstje. Vrij snel kwam het telefoontje of ik wilde gaan praten en dan moet je kijken of je het met elkaar eens kan worden over de invulling. En dan is er nog een andere uitdaging: of je je agenda maandenlang kan leegmaken. Dat lukte."

Grote beslissingen zoals waar het songfestival wordt gehouden en wie er gaan presenteren, worden door de organisatoren AVRO-TROS, NOS en NPO genomen. Op de vraag waar het festival gaat plaatsvinden, antwoordt hij dat hij het écht niet weet. "Ik hoor dat morgenochtend pas, vlak voordat jullie het horen."

Voorkeur voor locatie

Bakker heeft wel zijn voorkeur mogen geven, maar wat die is wil hij niet zeggen. "Ik heb een aantal shows in Ahoy gedaan, dus dat is bekend terrein voor mij en daar weet ik precies hoe ik het kan inrichten. Het MECC in Maastricht is nieuw, maar daar kan ik ook een prima show neerzetten."

De zaal van het Eurovisiesongfestival in Wenen (2015).

Hetzelfde geldt voor de presentatoren van het feest. "Ook daar mag ik over meedenken en mijn voorkeur over uitspreken, maar AVRO-TROS, NOS en NPO beslissen. Wanneer dat precies gebeurt weet ik niet, maar ik ga ervan uit dat het voor het eind van het jaar is. Want zo'n show presenteren lijkt vrij overzichtelijk, maar het is niet niets om te weten dat er zo veel mensen naar je kijken en zo'n lange liveshow te maken. Daar moet je je goed op voorbereiden en daar is tijd voor nodig."

Multitalenten

"Daarnaast maakt het ook uit voor hoe de show eruit komt te zien. Worden het goede presentatoren, zoals in Israël, of multitalenten zoals in Zweden, die ook kunnen zingen, dansen, een goede timing hebben voor grappen? Ik laat me er niet over uit wie ik wil, maar als het multitalenten worden dan ga ik daar natuurlijk wel gebruik van maken."

Ideeën over de invulling van de avond heeft hij genoeg. "Daar denk ik al over na sinds Duncan Laurence won, dus de eerste hersenspinsels zijn er zeker. En ik ben de afgelopen jaren meerdere keren bij het songfestival geweest dus ik heb wel dingen gezien die ik ook wil of die ik juist anders wil doen. Madonna was bijvoorbeeld niet zo geslaagd. Ik ga er niet alleen over, dat doe ik samen met mijn team. Maar nee, haha, die staat niet op mijn wensenlijstje."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!