Beeld © ANP

Dichter Jules Deelder op 75-jarige leeftijd overleden

19 december 2019 10:20

De Rotterdamse dichter Jules Deelder is op 75-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed, zo heeft zijn familie bekendgemaakt.

Jules Deelder was als schrijver, dichter, muzikant en performer een opvallende verschijning. Hij stond ook bekend als nachtburgemeester van Rotterdam, een eretitel die hij heeft gekregen van de gemeente. 

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Eva Jinek boos op onhandelbare Jules Deelder

Op 24 november werd de 75e verjaardag van dichter en performer Jules Deelder nog gevierd in zijn geliefde geboorteplaats Rotterdam. De immer in het zwart en meestal met een vervaarlijke vlinderbril getooide Sparta- en jazzfan kwam in de havenstad ter wereld als kind van een handelaar in vleeswaren, in de wijk Overschie.

Deelder werd ook wel 'De nachtburgemeester van Rotterdam' genoemd. Hij was elf toen hij zijn eerste gedicht schreef: Hoort, men werpt een atoombom. Later vertelde hij dat ze op dat moment thuis nog wel dachten dat het wel over zou gaan met die poëtische aspiraties. Maar die kans was definitief verkeken toen Simon Vinkenoog hem in 1966 uitnodigde voor een poëziemanifestatie in Carré in Amsterdam.

Deelder schreef en declameerde niet alleen poëzie, maar bracht ook proza uit. Vooral zijn biografie over de legendarische Rotterdamse bokser Bep van Klaveren, The Dutch Windmill, viel op.

Op 12 december was hij nog aanwezig bij een bijeenkomst van alle medewerkers en schrijvers van De Bezige Bij. Deelder is ook te zien op een door de uitgeverij op Twitter gedeelde foto.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!