Beeld © NL Film & TV

Katja Herbers kan bloed wel drinken in telefilm De Kuthoer

8 januari 2020 08:41

Regisseur Ivo van Aart wist waar hij aan begon toen hij zijn speelfilmdebuut De Kuthoer noemde. Met de zwarte komedie trapt woensdagavond op NPO3 de serie telefilms van dit jaar af. Katja Herbers (39) speelt een columniste die wraak gaat nemen op trollen die haar online de huid vol schelden.

"Ga vooral kijken, dan zal je het met mij eens zijn dat de titel klopt"

"We wisten wel dat deze titel stof zou gaan doen opwaaien", stelt de regisseur "Maar het is ook geen lieve film. We hebben de titel gekozen omdat hij de essentie van het verhaal samenvat; we wilden heel bewust een controversieel onderwerp aansnijden dat bij deze tijd past. Ga vooral kijken, dan zal je het met mij eens zijn dat de titel klopt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Katja Herbers mentaal op zoek naar staat van pure doodsangst

Het idee voor De Kuthoer kwam van scenarist Daan Windhorst, die eerder een korte film over het onderwerp maakte. "Het is heel raar hoe lelijk en onaardig we online met elkaar omgaan", vindt de regisseur. "Ik heb een fascinatie voor dat soort rare profielen van mensen die de hele dag door doodsverwensingen en vreselijke ziektes spuien. Als je even doorklikt, kom je vrijwel altijd terecht op een Facebook-pagina met foto’s van een vriendelijke oude baas die op een Efteling-paddenstoel zit."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Katja Herbers gaat de hoofdrol spelen in De Kuthoer

De maker van De Kuthoer snapt de drijfveren van columnist Femke wel, die doorslaat en het recht op bloedige wijze in eigen hand neemt. "Maar het verhaal verheerlijkt haar aanpak zeker niet. Wraak biedt geen oplossingen, maar het leidt alleen maar tot nog meer haat en geweld."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tweede seizoen voor Amerikaanse thriller Katja Herbers

Het maken van zijn eerste speelfilm kwalificeert hij als "uitdagend en leerzaam. Een film van anderhalf uur heeft een heel andere spanningsboog dan een kortfilm. Zeker in de montage is het best een zoektocht geweest naar het juiste tempo en ritme. Bovendien wilde ik dat de kijker zo lang mogelijk meegaat in de gekte die bij Femke de overhand neemt door al haar woede en frustraties."

De Kuthoer is woensdagavond te zien op NPO3 en daarna terug te kijken op NPOStart.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!