ECB verruimt opkoopprogramma obligaties om coronacrisis

12 maart 2020 14:04

De Europese Centrale Bank (ECB) verruimt zijn opkoopprogramma voor obligaties. Ook gaat de centrale bank extra goedkope leningen aan banken verstrekken. De maatregelen moeten een financiële crisis door het nieuwe coronavirus afwenden. De rentetarieven blijven ongemoeid.

ECB-president Christine Lagarde kondigde eerder deze maand al aan klaar te staan voor ingrepen die de economie van de eurozone moeten ondersteunen. Een belangrijke opgave is ervoor te zorgen dat bedrijven voldoende toegang tot krediet houden, zodat in de kern gezonde bedrijven niet omvallen door de wereldwijde virusuitbraak.

De centrale bank voor de eurolanden gaat daarvoor banken vaker van goedkoop krediet voorzien. Daarnaast worden de voorwaarden van een bestaand programma van goedkope leningen voor banken nog gunstiger. Daarmee wil de ECB vooral de kredietvoorziening aan kleine en middelgrote bedrijven stimuleren.

Obligaties

De ECB kondigde ook aan dit jaar nog eens 120 miljard euro aan obligaties op te kopen. Doel hiervan is de rentes voor leningen aan bedrijven en huishoudens te drukken. Dat komt bovenop het al bestaande opkoopprogramma waarbij maandelijks voor 20 miljard euro aan schuldpapier wordt opgekocht.

Centrale banken in onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk namen eerder al maatregelen om de economische schade van het coronavirus te verzachten. Ze verlaagden hun belangrijkste rentetarieven. De ECB heeft op dat vlak minder speelruimte, omdat de officiële rentetarieven voor eurolanden al op historisch lage niveaus staan.

Ook op het vlak van toezicht kondigde de ECB maatregelen aan. Banken mogen tijdelijk minder kapitaal aanhouden dan bepaalde regels van de centrale bank voorschrijven. Het gaat bijvoorbeeld om buffers die financiële concerns moeten aanhouden voor het geval van financieel ontij. Volgens de ECB hebben Europese banken in het verleden al ruime buffers opgebouwd.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!