Experts kiezen Koot & Bie als beste Nederlandse tv-duo ooit

18 mei 2020 19:54

Kees van Kooten en Wim de Bie zijn uitgeroepen tot het allerbeste duo uit de Nederlandse televisiegeschiedenis. De verkiezing werd georganiseerd door de VARA-gids; de uitslag staat in het nieuwe nummer dat dinsdag in de winkels ligt.

De jury bestond uit negen tv-kenners, waaronder hoofdredacteur Roy van Vilsteren van de VARA-gids, mediahistoricus Huub Wijfjes en oud-NRC-criticus Hans Beerekamp. De jury beoordeelde een lijst van zestig koppels uit de Nederlandse televisiegeschiedenis. Het belangrijkste criterium was de vraag in hoeverre zij elkaar versterkten als zij samen op televisie te zien waren.

Zeven van de negen juryleden zetten Koot & Bie op de eerste plek. Het Haagse cabaretduo maakte bijna dertig jaar programma's voor de VPRO, zoals Simplisties Verbond, Keek op de Week en Krasse Knarren. Behalve tv-programma's maakte het duo ook een aantal zeer succesvolle langspeelplaten met sketches.

Hun programma's leverden een schat aan iconische typetjes op, zoals Jakobse & Van Es, Gé en Arie Temmes, de Klisjeemannetjes, de Vieze Man, kritisch AVRO-lid Cor van der Laak, de zusjes Jet en Koosje Veenendaal en moeder en zoon Carla en Frank van Putten. In 1998 maakten Koot & Bie hun laatste programma samen, hoewel ze nooit officieel aankondigden uit elkaar te gaan.

Op de tweede plek eindigden Frits Barend en Henk van Dorp, die tussen 1999 en 2006 een late night-talkshow hadden op RTL4. Zij waren volgens de jury pioniers met de "lossige talkshow met de nootjes op tafel, een concept dat inmiddels door elke talkshows wordt gebruikt". Brons was er voor Arjan Ederveen en Tosca Niterink met hun Theo & Thea-shows en Kreatief met Kurk.

Andere genomineerden waren Mike & Thomas, Plien & Bianca, Bassie & Adriaan en Carlo & Irene.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!