Beeld © ANP

Dotan gooit alles nu écht helemaal open

22 mei 2020 11:05

Het was een turbulent jaar voor Dotan. Het publiek omarmde hem weer na zijn bekentenissen over ‘trollengate’ én nadat hij uit de kast kwam. Na de lockdown werd zijn comebacksingle 'Numb' zelfs een succes in landen als Italië, Polen en Zwitserland. Nu werkt de 33-jarige artiest in Los Angeles aan nieuwe muziek en lanceert hij een ep met een nieuw nummer, 'No Words.'

"Ze hebben mij gesteund in goede én in slechte tijden"

De Nederlandse zanger stond in de startblokken voor een Amerikaanse concertreeks toen ook dat land op slot ging vanwege de coronapandemie. "Ik had veel zin in de zomer, ik zou op veel festivals gaan spelen. Dat is iets dat ik de afgelopen jaren niet heb gedaan. Maar het is even niet anders; veiligheid gaat nu voor."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dotan: 'Quarantaine met mijn vriend is ultieme relatietest

Hij doet per Zoom wel interviews met media in Israël, Italië en Polen, waar 'Numb' nu heel groot is. "Het liefst zou ik nu reizen en mijn gezicht laten zien in die landen, maar dat kan niet door de huidige situatie. Ik doe livestreams via Instagram en op die manier probeer ik in ieder geval verbonden te blijven met de buitenwereld."

In het buitenland kent het publiek niet zijn roerige voorgeschiedenis; door ‘trollengate’ verdween de zanger in Nederland anderhalf jaar uit de spotlights. "Tegelijkertijd zijn mijn Nederlandse fans wel met mij meegegroeid", bekent hij. "Ze hebben mij gesteund in goede én in slechte tijden. Tijdens de tour in februari zag ik mensen terug die acht jaar geleden ook al in de zaal stonden."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dotan hoopte dat iemand hem naar zijn geaardheid zou vragen

Dotan schrijft andere nummers sinds die zwarte bladzijde in zijn carrière. "Ik verschool mij vroeger meer achter metaforen, schreef tamelijk poëtische teksten", legt de zanger uit. "Nu schrijf ik gewoon op wat ik voel en denk. Op de ep zijn mijn teksten vooral een stuk directer. Ik ben meer open hierin dan ik ooit geweest ben."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dotan krijgt eerste gouden plaat na trollenleger

Een van de grote veranderingen het afgelopen jaar was zijn coming-out. "Het was een van de vele puzzelstukjes die eindelijk op z’n plek viel", omschrijft hij. Maar tegelijkertijd is de zanger nog erg zoekende of hij een bepaalde invulling moet geven aan mijn publiekelijk gay zijn. Het aantal lhbt’ers in zijn publiek lijkt wel toegenomen; hij voelt trots als hij die koppeltjes tijdens concerten ziet knuffelen. "Ik probeer vooral zo open mogelijk te zijn. Ik stop veel in mijn muziek, zoals in 'Letting Go' wat over mijn coming-out gaat."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!