Beeld © Getty Images

Ook Eddie Redmayne kritisch na uitspraken J.K. Rowling

10 juni 2020 17:04

Eddie Redmayne (38) heeft zich in navolging van Daniel Radcliffe (30) uitgesproken tegen anti-transgenderuitspraken die Harry Potter-bedenkster J.K. Rowling (54) afgelopen weekeinde deed. Volgens de acteur is respect voor transgenders cruciaal.

"Transvrouwen zijn vrouwen, transmannen zijn mannen en niet-binaire identiteiten bestaan"

"Als iemand die met zowel J.K. Rowling als met leden van de transgemeenschap heeft gewerkt, vind ik het belangrijk om te laten weten wat mijn standpunt is. Ik ben het niet eens met Jo's opmerkingen. Transvrouwen zijn vrouwen, transmannen zijn mannen en niet-binaire identiteiten bestaan", zegt Eddie in een verklaring aan Variety.

"Ik zou nooit namens de gemeenschap willen spreken, maar ik weet wel dat mijn dierbare transgendervrienden en -collega's deze constante twijfel aan hun identiteit, die vaak genoeg leidt tot geweld en misbruik, beu zijn. Ze willen gewoon vreedzaam leven en het is tijd om ze dat te laten doen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Daniel Radcliffe hekelt transfobe uitspraken J.K. Rowling

Eddie speelt als Newt Scamander de hoofdrol in de Fantastic Beasts-filmreeks, een spin-off van Harry Potter. Eerder werd hij genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in The Danish Girl, waarin de acteur een transgendervrouw speelt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Anna Wintour: 'Ik deed niet genoeg voor zwarte medewerkers'

De tweets van de schrijfsters zetten eerder kwaad bloed bij Daniel Radcliffe, de acteur die jarenlang Harry Potter vertolkte. "Transgendervrouwen zijn vrouwen. Elke bewering dat dat niet zo is, tast de identiteit en waardigheid van transgenders aan en gaat in tegen al het advies van zorgprofessionals die hier veel meer verstand van hebben dan Jo en ik", liet de acteur dinsdag weten. "Het is duidelijk dat we transgenders en mensen die non-binary zijn moeten steunen, en hen niet nog meer moeten beschadigen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Ook Jamie Foxx aanwezig bij uitvaart George Floyd

J.K. Rowling gaf met een tweet aan dat ze niet wil dat genderidentiteit het idee vervangt van een biologisch bepaalde sekse. Veel fans en queer-organisaties reageerden daarop boos of teleurgesteld.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!