Arnold Schwarzenegger reageert op Capitool-rellen, Trump en Biden

10 januari 2021 17:30

Arnold Schwarzenegger (73) heeft in een video op Twitter gereageerd op de gebeurtenissen van afgelopen woensdag. Toen bestormden extreme Trump-aanhangers het Capitool, het Amerikaanse Senaatsgebouw waar op dat moment de verkiezingsuitslag bekrachtigd werd.

"Als geboren Europeaan heb ik zelf gezien hoe dingen uit de hand kunnen lopen"

De geboren Oostenrijker richt zich tot zijn "mede-Amerikanen" en legt uit hoe hij de Capitool-rellen vergelijkt met de Kristallnacht van 1938. Toen werden Joden en hun bezittingen in Duitsland aangevallen door wat Schwarzenegger noemt "de Nazi-evenknie van de Amerikaanse Proud Boys", een extreemrechtse groepering die politiek geweld gebruikt en promoot.

"Als geboren Europeaan heb ik zelf gezien hoe dingen uit de hand kunnen lopen. Ik weet dat er in dit land - en over de hele wereld - de angst heerst dat zoiets ook hier zou kunnen gebeuren", aldus de oud-bodybuilder.

Schwarzenegger waarschuwt dat Amerika moet oppassen voor egoïsme en cynisme. "President Trump wilde een eerlijke verkiezingsuitslag omgooien. Hij wilde een coup plegen door mensen te misleiden met leugens." De 72-jarige vergelijkt de situatie met die van zijn vader, die ook door Nazi-ideeën werd misleid in de Tweede Wereldoorlog.

De oud-gouverneur van Californië noemt Trump bovendien "een gefaalde leider. Hij zal de geschiedenis ingaan als de slechtste president ooit. Het goede nieuws is dat hij binnenkort net zo irrelevant is als een oude tweet."

Amerika zal volgens de oud-politicus van de Republikeinse Partij echter wel sterker uit de puinhoop van afgelopen week komen. Hij vergelijkt het met het zwaard van Conan the Barbarian, de film uit 1982 waarin hij de gelijknamige hoofdrol vervulde. "Onze democratie is als het staal van dit zwaard", zegt hij over het wapen dat op zijn bureau ligt.

"Hoe meer het wordt gehard, des te sterker wordt het", vervolgt hij. "Onze democratie is gehard door oorlog, ongelijkheid en opstand. Ik geloof - hoe geschokt we ook zijn door de recente gebeurtenissen - dat we hier sterker uitkomen omdat we nu begrijpen wat er verloren kan gaan."

Schwarzenegger sluit af met een boodschap aan president-elect Joe Biden. "We wensen u veel succes als onze president. Als u slaagt, slaagt ons land. We steunen u met heel ons hart als u ons weer samen probeert te brengen."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!