Golden Earring: oudste Nederlandse rockband is niet meer

5 februari 2021 17:18

Golden Earring is al vijftig jaar, in de huidige bezetting, een begrip. Maar de oudste Nederlandse rockband houdt het voor gezien omdat gitarist en medeoprichter George Kooymans (72) de spierziekte ALS heeft en daardoor niet meer kan optreden. Voor de rest van de band betekent dat het einde; zonder Kooymans willen ze niet meer verder.

De gitarist en zijn buurjongen Rinus Gerritsen (bassist) richtten in 1961 in Den Haag de band The Tornados op. Ze kwamen er al snel achter dat er al een groep met diezelfde naam bestond, dus gingen ze verder als The Golden Earrings en later dus Golden Earring. Sinds 1970 zitten zanger Barry Hay en drummer Cesar Zuiderwijk bij de band en is de samenstelling onveranderd gebleven.

In die formatie beleefde de band zijn grootste successen, nationaal én internationaal. Zo stond 'Radar Love' (1973) op de eerste plek in de Nederlandse hitlijsten en stond het nummer ook in onder meer Amerika en het Verenigd Koninkrijk in de hoogste regionen. Ook 'Twilight Zone' (1982) en 'When The Lady Smiles' (1983) leverden de rockers hoge noteringen in de charts op.

'Golden Earring een voorbeeld voor veel Nederlandse artiesten'

01:00
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Golden Earring-oprichter George Kooymans kampt met ALS

Golden Earring bracht tientallen albums uit en stond met bijna al zijn singles hoog in de Nederlandse hitlijsten. Ook blikt de band vaak terug op zijn eerdere successen met verschillende greatest hits-albums. Zo ook in 2000 met 'The Devil Made Us Do It'.

Wat betreft nieuw werk blijft het in de jaren daarna redelijk stil rond Golden Earring. In 2012 brengt de band 'Tits 'n Ass' uit, het laatste album met nieuw werk. Wel verschenen er in de jaren erna nog losse nummers.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tim Akkerman: Golden Earring was magisch en Haagse trots

De band viert in 2019 zijn 50-jarig jubileum in de huidige bezetting. Golden Earring doet dat met een grote show in Rotterdam Ahoy, wat nu hun laatste concert blijkt te zijn. "Het is klote, we hadden liever een afscheidstournee gepland, maar dit is helaas wat het is", zei Hay daar vrijdag over tegen het AD. "Ons laatste optreden blijkt in 2019 in Ahoy te zijn geweest. Dat was een mooie show met familie en vrienden erbij, maar we hadden het liever anders gezien."

Hoewel Golden Earring als band stopt vanwege de ziekte van gitarist en oprichter George Kooymans, is het voor de bandleden niet het einde van hun muzikale carrière. "Ze gaan onafhankelijk van elkaar wel verder", vertelt de manager van de band aan het ANP.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!