Anna Gimbrère Beeld © RTL

Anna wil de ruimte in: 'Dit is mijn eerste en enige kans'

10 februari 2021 12:11

Wetenschapsjournalist Anna Gimbrère gaat een langgekoesterde wens achterna. Voor het eerst sinds lange tijd is de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op zoek naar astronauten. "Ik ben nu 35. Dus waarschijnlijk is dit mijn enige kans", zegt Gimbrère.

Elke Europeaan kan zich aanmelden van 31 maart tot 28 mei. Het gebeurt ongeveer eens in de tien jaar dat ESA op zoek gaat naar nieuwe astronauten. Volgende week maakt de ruimtevaartorganisatie meer details bekend over de vacature. Gimbrère vertelde er gisteravond over bij Jinek:

"Meestal zijn astronauten tussen de 30 en 40 jaar oud", zei Gimbrère. "Je moet al een zekere levenservaring hebben, maar te oud mag ook niet. Net zoals bijvoorbeeld voetballers moet je heel fit zijn. Ik ben nu 35, dus waarschijnlijk is dit mijn enige kans."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Europa zoekt nieuwe astronauten: 'Ook gehandicapten welkom'

Om vanuit de ruimte op de aarde neer te kijken, zou volgens Gimbrère 'een haast religieuze beleving' zijn. "Alles wat ik liefheb, alles wat ik ooit heb meegemaakt, gebeurt op die kleine planeet daar onder mij. Alles daaromheen is levenloos. Dat schijnt voor mensen een reden te zijn om na terugkomst de aarde te beschermen en er nèt iets meer van te houden."

Hoewel Gimbrère droomt van een carrière in de ruimte is ze ook realistisch. "De kans is ongeveer 0,1 procent. De vorige keer hadden 8500 mensen zich aangemeld voor 8 vacatures."

Extreem zwakke maag

Ze noemde zelf al een aantal voors en tegens voor haar kandidatuur. "Ik heb een technische studie gedaan, namelijk natuurkunde. Ik heb mijn vliegbrevet gehaald en ik ben een vrouw. Ook dat is voor ESA een pre." Om de diversiteit te vergroten hoopt ESA op veel aanmeldingen van vrouwen.

"Aan de andere kant heb ik na mijn studie geen wetenschappelijk onderzoek meer gedaan. Ik heb niet voor ESA gewerkt en ik heb een extreem zwakke maag. Ik kan me geen kermisattractie heugen waarin ik niet heb overgegeven."

Miniatuurvoorbeeld

Kijk ook

Hierom gaan we terug naar de maan

Nederlanders in de ruimte

Wubbo Ockels en André Kuipers kennen we allemaal wel, maar had jij wel eens van Lodewijk van den Berg gehoord? Deze tot Amerikaan genaturaliseerde astronaut was in april 1985 de eerste in Nederland geboren ruimtevaarder.

Een halfjaar later ging Ockels hem achterna als eerste astronaut met de Nederlandse nationaliteit. De voorlopig laatste Nederlander in de ruimte was André Kuipers in 2004 en 2011-2012.

Voor ESA zijn nog maar twee vrouwen de ruimte in geweest.

Wubbo Ockels in 1985 (links) en André Kuipers in 2004.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!