WNL: de NOS gaat niet over inhoud van ons programma

03 maart 2021 15:48

Omroep WNL gaat de inhoud van het programma Goedemorgen Nederland, waar dagelijks lijsttrekkers aanwezig zijn als copresentator, niet aanpassen na de kritiek van de NOS. Dat laat hoofdredacteur Bert Huisjes desgevraagd weten aan het ANP.

De "haastig opgestelde verklaring van de NOS" is volgens Huisjes geen reden om de inhoud van het programma aan te passen. "Daar gaat de NOS niet over. In de uitzending is ruimschoots weerwerk geleverd op de uitlatingen van lijsttrekker Baudet."

Huisjes begrijpt dat het incident van woensdagochtend, waarbij Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet het NOS Journaal aankondigde als "het fake news-journaal", gevoelig ligt bij de omroep vanwege de geloofwaardigheid die in twijfel wordt getrokken en de onveilige gevoelens die leven bij journalisten. Hij noemt de berichten die daarover vervolgens binnenkwamen vanuit het publiek en de NOS zelf echter "beledigend" en "niet passend, maar gezien de emoties toch te begrijpen".

De NOS noemde het uitnodigen van Baudet als copresentator in een eerdere verklaring "onverantwoord". "Dat we ook in een tijd leven waarin NOS-verslaggevers agressief bejegend worden door mensen die ons beschuldigen van het maken van fake news, maakt dit incident voor ons extra bitter", liet een woordvoerder van de NOS weten.

In het programma op de vroege ochtend bij de NPO, is elke dag een andere lijsttrekker copresentator. "Het blokkeren van een lijsttrekker in zo’n reeks past niet binnen onze liberaal-democratische beginselen", vult Huisjes aan. "Voor alle andere lijsttrekkers en vrijwel alle kijkers is de rol van eenmalige co-host bovendien een vorm, die zij begrijpen en leuk vinden."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!