Ridouan Taghi zou vanochtend per helikopter zijn overgebracht naar Amsterdam. Beeld © ANP

Ridouan Taghi – schrik van de onderwereld, man van weinig woorden: 'Vooralsnog niks te melden'

22 maart 2021 11:29

Hoe ziet iemand eruit die wordt verdacht van betrokkenheid bij zes moorden en vier pogingen daartoe? Hoe zou zo iemand zich gedragen, bewegen en praten? In de zwaarbeveiligde bunker in Amsterdam heeft Ridouan Taghi voor het eerst publiekelijk gesproken over de beschuldigingen tegen hem. Veel stelde dat (nog) niet voor.

Nadat de lange lijst van verdenkingen was voorgelezen, reageerde Taghi kort, zacht en beheerst: "Vooralsnog heb ik niks te melden." Ook bij politieverhoren heeft hij vooral gezwegen. Luister hier naar zijn reactie in de rechtbank:

Luister: Ridouan Taghi reageert voor het eerst in rechtbank

00:10

Het is voor het eerst dat Taghi zich laat zien in de rechtbank. Op foto's na zijn arrestatie eind 2019 in Dubai was te zien dat hij een flinke bos krullen had. Nu heeft hij een kortgeknipt kapsel en een baardje.

Schrik van de onderwereld

Taghi wordt verdacht van betrokkenheid bij alle zaken in het geruchtmakende Marengoproces: zes moorden en nog eens vier pogingen daartoe, ook op volstrekt onschuldige mensen. Taghi stond tot zijn aanhouding bekend als de schrik van de onderwereld. In deze video is te zien waarom:

Dit moet je weten over de zaak-Taghi

05:11

Behalve Taghi staan nog zestien andere verdachten terecht in Amsterdam. Alleen diens vermeende rechterhand Saïd R. is er niet, hij wacht nog op zijn uitlevering in een cel in Colombia waar hij vorig jaar februari werd gearresteerd. 

PGP-berichten

Een groot deel van het door justitie verzamelde bewijs bestaat uit talloze zogeheten PGP-berichten. In die versleutelde en vervolgens door specialisten leesbaar gemaakte communicatie tussen de verdachten wordt onomwonden over liquidaties gesproken. De tientallen verklaringen van kroongetuige Nabil B. vormen de andere pijler waarop de bewijsvoering van het OM rust.

Zwaarbewapende politie-eenheden bij de rechtbank in Amsterdam.

Zelden is de aanloop naar een strafproces zo grillig en dramatisch geweest als in het geval van Marengo. Een week na de eerste zitting, in maart 2018, werd de (niet-criminele) broer Reduan van kroongetuige Nabil B. in Amsterdam doodgeschoten. In september 2019 is B.'s advocaat Derk Wiersum vermoord bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert.

Deze gebeurtenissen vallen weliswaar buiten het bestek van het Marengoproces, maar er wordt aangenomen dat er volop verbanden zijn: wraak op 'verrader' Nabil B.

Bekijk ook: extreme beveiliging bij proces tegen Taghi

Bekijk ook: extreme beveiliging bij proces tegen Taghi

00:58

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!