Zwaarbewapende politie bij de bunker in Amsterdam, waar Taghi (rechts) terechtstaat. Beeld © ANP

Ridouan Taghi woedend op kroongetuige: 'Hij is een pathologische leugenaar'

22 maart 2021 16:34

Een fantast. Een pathologische leugenaar. Een helderziende (letterlijk: orakel). Aan het einde van de eerste dag van het Marengoproces heeft hoofdverdachte Ridouan Taghi snoeihard uitgehaald naar kroongetuige Nabil B.

Urenlang luisterde hoofdverdachte Taghi nagenoeg onbewogen naar Nabil B., maar toen de voorzitter van de rechtbank aan het eind van de middag vroeg of iemand nog vragen had voor de kroongetuige, schoot Taghi uit zijn slof. "Ik wil me niet richten tot die fantast, tot die leugenaar. Daartegen heb ik niks te zeggen", foeterde hij.

Grootheidswaanzin

Taghi suggereerde dat er geen sprake zou zijn van een criminele organisatie, in tegenstelling tot wat B. beweert. "Heeft hij wel eens persoonlijk contact gehad met de mensen die hier zitten?", vroeg Taghi zich af. "Heeft hij wel eens opdrachten van ze gekregen. In mijn beleving lijdt deze jongen aan grootheidswaanzin."

B. erkende dat Taghi hem nooit rechtstreeks opdrachten had gegeven, 'maar op gegeven moment (…) weet je van wie een bericht afkomstig is'. Daarop noemde Taghi hem 'een pathologische leugenaar'.

Ridouan Taghi

B. en Taghi waren bondgenoten tot de vergismoord op Hakim Changachi in januari 2017. Als goede bekende van de familie Changachi kwam B. door die moord tussen twee vuren te zitten. Bevreesd voor zijn eigen leven nam hij de ongebruikelijke beslissing om zich te laten arresteren en bij de politie te verklaren over de organisatie rond Taghi.

Blanco strafblad

B. had een blanco strafblad, tot hij met een vuurwapen werd opgepakt in de chique P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Hij vreesde anoniem te sterven als hij geliquideerd zou worden, dus werd hij kroongetuige.

In de zwaarbeveiligde bunker in Amsterdam sprak B. razendsnel en soms onduidelijk. Dat zorgde soms voor ergernis onder advocaten in de zaal, onder wie Inez Weski, die Taghi bijstaat.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ridouan Taghi – schrik van de onderwereld, man van weinig woorden: 'Vooralsnog niks te melden'

Volgens het Openbaar Ministerie stond Taghi aan het hoofd van een organisatie die het plegen van moorden ten doel had. In het geruchtmakende Marengoproces wordt Taghi verdacht van betrokkenheid bij alle zaken: zes moorden en nog eens vier pogingen daartoe, ook op volstrekt onschuldige mensen. Dit is wat je moet weten over het proces:

Dit moet je weten over de zaak-Taghi

05:11

Hoge prijs

In ruil voor zijn getuigenis eist het Openbaar Ministerie een lagere straf tegen B., die snelle auto's leverde voor criminele activiteiten. B. betaalt een hoge prijs voor zijn rol als kroongetuige.

Een week nadat het Openbaar Ministerie de deal met B. naar buiten had gebracht – maart 2018 – werd zijn (niet-criminele) broer Reduan in Amsterdam doodgeschoten. In september 2019 werd B.'s advocaat Derk Wiersum vermoord bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!