Akwasi Beeld © ANP

Hof: OM hoeft Akwasi niet te vervolgen voor uitspraak Zwarte Piet

15 april 2021 15:01

De uitspraak van rapper Akwasi (33) over Zwarte Piet vorig jaar op de Dam in Amsterdam is geen reden hem te vervolgen. Dat oordeelt het gerechtshof in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie seponeerde de zaak tegen Akwasi eerder voorwaardelijk.

"Ons beklag is afgewezen"

Daarop spanden twintig mensen een zogeheten artikel 12-procedure aan bij het gerechtshof, omdat ze het niet eens waren met de beslissing van het OM. Akwasi zei tijdens de antiracismedemonstratie van Black Lives Matter: "Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik ‘m hoogstpersoonlijk op zijn bek". Naar aanleiding van deze uitspraak deden 44 mensen aangifte tegen hem wegens opruiing.

Het hof volgt de overwegingen van de officier van justitie, die de uitlating weliswaar bestempelde als opruiing en strafbaar maar koos voor een 'de-escalerende en preventieve' afdoening van de zaak. Zo mag Akwasi in zijn proeftijd van een jaar geen strafbare feiten plegen en moest hij publiekelijk afstand nemen van zijn uitlatingen.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Edison-winnaar Akwasi 'eventjes klaar met muziek maken'

De rapper noemde zijn uitspraak eerder in het tv-programma Jinek "superdom". Hij zei dat hij zich had laten meeslepen in het moment.

De uitspraak van het hof stuit op onbegrip en teleurstelling bij de klagers, zegt hun advocaat Richard van der Weide. "Die vrezen dat het traditionele sinterklaasfeest niet langer op een feestelijke, ongedwongen en veilige manier kan worden gevierd." Ze denken volgens hem dat anti-Zwarte Piet-activisten in de beslissing van het hof "een aanknopingspunt zullen zien om het sinterklaasfeest - nog meer dan thans het geval - in de toekomst te verstoren". "Het signaal dat hiervan uitgaat baart cliënten zorgen, al heeft het hof nadrukkelijk overwogen dat het voorwaardelijk sepot zeker geen vrijbrief is voor een oproep tot geweld."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Akwasi opnieuw vader geworden: 'Hij is gezond en prachtig'

Pieter Hollenberg, een van de mensen die naar het gerechtshof stapten, reageert op Twitter op de uitspraak: 'Helaas, de oproeper tot geweld op de Dam vorig jaar wordt niet bestraft. Het klimaat van geweld wordt niet herkend. Ons beklag is afgewezen. De rechtsstaat brokkelt verder af.'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!