Festivalzomer moet kunnen volgens Fieldlab, maar: 'Ligt bij kabinet'

27 mei 2021 13:01

De evenementenbranche heeft goede hoop op een 'mooie zomer' nu Fieldlab stelt dat het mogelijk is om meer mensen toe te laten bij evenementen. Onder voorwaarden zouden zelfs volle zalen of volle terreinen mogelijk zijn.

"Het kabinet heeft nu de sleutel in handen om groen licht te geven voor de festivalzomer. De onderzoekers van Fieldlab Evenementen hebben aangetoond dat dat met aanvullende maatregelen kan, als we in het volgende risiconiveau belanden", zegt Willem Westermann van de Alliantie van Evenementenbouwers.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

OMT: 'Wacht met Fieldlabs tot volgende versoepelingen'

Volgens de Alliantie is er nog wel een voorwaarde. "Bij de praktijktesten is gebleken dat bezoekers best bereid zijn bijvoorbeeld mee te werken aan een (snel)test vooraf. Als de infrastructuur voor testen goed wordt neergezet en het kabinet deze conclusies onderschrijft, staat vrijwel niets een mooie zomer voor de evenementenbranche in de weg."

Fieldlab Evenementen heeft in de afgelopen maanden meerdere testevenementen binnen en buiten gehouden. Op basis daarvan stelt de organisatie dat onder voorwaarden volle zalen of volle terreinen mogelijk zijn, oftewel 'een 100 procent bezetting van de beschikbare capaciteit'. Dat zou kunnen bij risiconiveau zorgelijk, het een na laagste niveau.

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

'Dit was het beste songfestival ooit'

De conclusie die Fieldlab Evenementen trekt na meerdere testevenementen de afgelopen maanden is goed nieuws voor Mojo. Wel moet er snel duidelijk worden wat dit concreet betekent voor de festivals en concerten deze zomer, stelt de concertorganisator.

"Wij zijn ontzettend blij dat nu wetenschappelijk is aangetoond dat onder de juiste voorwaarden het wél mogelijk is om grootschalige evenementen door te laten gaan met de volledige capaciteit aan bezoekers en zonder de anderhalve meter aan te houden. Nu moet dit doorvertaald worden naar de routekaart", zegt de woordvoerder van Mojo tegen het ANP. De organisator van onder meer Lowlands en Down The Rabbit Hole vraagt het kabinet om snelle duidelijkheid. "We hebben als branche al onze deadlines de hele tijd doorgeschoven, maar als we dit jaar nog een festivalzomer willen, moeten we nu echt wel weten waar we aan toe zijn."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!