Beeld © ANP

China censureert Friends-reünie en verwijdert zes minuten

28 mei 2021 01:15

In China wordt de aflevering van 'Friends: The Reunion' niet uitgezonden zoals HBO Max die gepresenteerd heeft. De verschillende streamingservices waarop de show in China te zien is, hebben zo'n zes minuten aan materiaal weggeknipt. Volgens de zenders gaat het hier om beelden 'die niet uitzendbaar zijn'. Dit meldt 'Variety'.

"Veranderen we nu echt in een dynastie dat volledig afgesloten is van de rest van de wereld?"

Er werden beelden verwijderd van de Zuid-Koreaanse boyband BTS, omdat de jongens zich in het verleden negatief over China uitgelaten zouden hebben. Ook een shot van Matt LeBlanc (die rol van Joey Tribbiani speelde) in zijn onderbroek mocht niet vertoond worden. Elke referentie naar plassen of poepen kon niet door de beugel en er werden commentaren van homoseksuele fans weggeknipt, evenals de bijdrages van Lady Gaga en Justin Bieber. Zowel Gaga als Bieber hebben zich meerdere malen uitgesproken tegen het communistische beleid van China.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Friends-fans in spanning voor reünie: 'Wordt een walk down memory lane'

Friends is ontzettend populair in China en fans waren dan ook ontstemd over de censuur die gepleegd werd op de reünie. "Veranderen we nu echt in een dynastie dat volledig afgesloten is van de rest van de wereld?", liet een fan aan een lokale krant weten. Toch was er ook tegengeluid: "Iedereen die slecht spreekt over China moet voor altijd verbannen worden", aldus een tegenstander.

Lady Gaga is sinds 2016 al 'persona non grata' in China, nadat ze een ontmoeting had met de Dalai Lama en met hem discussieerde over compassie. China beticht de Dalai Lama ervan verdeeldheid te creëren. Bieber werd in 2017 voorgoed verbannen uit het land na een aantal incidenten die volgens de overheid absoluut niet door de beugel konden.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!