Kees van der Spek kan niet geloven dat De Vries is neergeschoten

06 juli 2021 22:44

Misdaadjournalist Kees van der Spek "kan niet geloven" dat zijn collega Peter R. de Vries dinsdagavond is neergeschoten. Dat zei Van der Spek, die jarenlang nauw samenwerkte met De Vries, in Humberto.

"Wij zijn in het buitenland bezig met een undercoveractie en plotseling stond mijn telefoon roodgloeiend", vertelde Van der Spek. "We zitten nu een beetje voor ons uit te staren. Ik denk vooral aan Jacqueline, Royce en Kelly", zei de misdaadjournalist en programmamaker over de vrouw en kinderen van De Vries. Van der Spek sprak tijdens het hele gesprek in verleden tijd over De Vries, maar sloot af met dat het beter is "dat nog maar even niet te doen".

Van der Spek vertelde onder meer dat De Vries nooit bang is. "Peter was als geen ander iemand die de waarheid boven water wilde halen, ongeacht wat. Ik interviewde hem anderhalve week geleden voor een podcast en vroeg hem: wanneer was je voor het laatst bang? Toen ik van school kwam met een slecht rapport, antwoordde hij. Dat tekende Peter." Van der Spek haalde ook het levensmotto aan van zijn collega. "Liever staande leven dan op de knieën sterven. Dat had hij zelfs op z'n been getatoeëerd."

Glamour

Volgens Van der Spek heeft De Vries weinig met politiebeveiliging. "Daar hadden we het wel over, maar hij stelde zich op het standpunt dat je er niet veel tegen kan doen", zei Van der Spek over de dreigementen die zijn collega en vriend meermaals kreeg. "Je weet nooit uit welke hoek het komt. Er kan links en rechts van je een politieagent staan en dan nog kan je van voren worden neergeschoten. Hij werd wel eens beveiligd, maar daar voelde hij zich heel ongemakkelijk bij."

Van der Spek noemde het "ongelooflijk" dat De Vries zich jarenlang vastbeet in enkele zaken en altijd contact bleef houden met de nabestaanden. "Als een terriër vasthouden, dat deed hij. Het meest trots was hij niet op de Emmy Award die hij won. Nee, dat was de Puttense moordzaak of de zaak Nicky Verstappen, die zaken gingen hem veel meer aan het hart. Hij hield lang contact met de nabestaanden, los van de televisie. Dat ging hem veel meer aan het hart dan die glamour."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!