Moeder Ivana Smit roept hulp van Rutte in bij onderzoek

6 december 2021 18:00

De moeder van het omgekomen model Ivana Smit roept de hulp in van demissionair premier Mark Rutte (54), om meer duidelijkheid te krijgen over de dood van haar 18-jarige dochter. Ze hoopt dat Rutte de Maleisische autoriteiten wil aanspreken 'op hun ernstige falen', zegt ze in een maandag door haar advocaat naar buiten gebrachte videoboodschap.

"Zonder dat wij de antwoorden krijgen waar wij zo behoefte aan hebben"

Ivana overleed na de val van een flat in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur nadat ze de avond had doorgebracht met een Amerikaans echtpaar. Dinsdag is dat precies vier jaar geleden. De zaak wordt door de Maleisische politie als een misdrijf gezien, maar het onderzoek lijkt al een tijd stil te liggen.

Haar familie gelooft niet dat Ivana door een ongeluk vanaf de twintigste verdieping naar beneden is gevallen en heeft veel kritiek op het politieonderzoek. "Ivana overleed in Maleisië en de politie daar heeft haar werk niet alleen ontzettend slecht uitgevoerd, maar heeft er ook alles aan gedaan om de zaak zo snel mogelijk te begraven. Zonder dat wij de antwoorden krijgen waar wij zo behoefte aan hebben en de betrokkenen bij haar dood voor de rechter zijn gebracht en vooral zonder gerechtigheid", schrijft moeder Karin Verstappen aan Rutte.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Nieuwe getuigen gehoord in zaak Ivana Smit

Het gerechtshof oordeelde echter eind 2019 dat Smit "omkwam door het handelen van derden". Het onderzoek is daarop heropend, de politie spreekt inmiddels van een moordonderzoek, maar sindsdien is er niets gebeurd, aldus Verstappen. "Geen enkele aanwijzing dat er nog serieus onderzoek wordt verricht naar de dood van onze lieve Ivana. Het Nederlandse Openbaar Ministerie blijkt hulp te hebben aangeboden, maar daar eindigt het verhaal. We hebben geen informatie meer ontvangen. Allerlei diplomatieke procedures worden genoemd als reden om geen informatie te delen."

Verstappen richt zich daarom tot Rutte. "U bent als premier eigenlijk de enige die nog echt iets kan betekenen vanuit de Nederlandse overheid, zeker nu anderen het laten afweten. Niet alleen kunt u dat, maar eigenlijk vind ik dat u het verplicht bent om in te grijpen. Om gerechtigheid van Ivana af te dwingen."