Dichte cafés in Maastricht Beeld © ANP

Burgemeesters 15 Limburgse gemeenten staan opening horeca en cultuur toe

14 januari 2022 14:11

Vijftien burgemeesters uit Zuid-Limburg willen horeca en cultuurinstellingen morgen de ruimte geven om van 10.00 uur tot 20.00 uur open te gaan. Dat melden de burgemeesters van onder meer Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen in een gezamenlijk persbericht. "Op deze manier hebben zij de gelegenheid om een signaal af te geven dat de ernst van hun situatie onderschrijft", zeggen zij.

Het gaat om alle gemeenten uit de veiligheidsregio Zuid-Limburg, behalve Valkenburg. Daar zijn horeca en winkels vandaag al open en burgemeester Prevoo wil zo'n zelfde actie niet op zaterdag.

'Verantwoordelijkheid ondernemers'

De opening moet wel op een veilige manier gebeuren. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden, mondkapjes zijn verplicht en coronatoegangsbewijzen moeten worden gecontroleerd. "Wij vertrouwen hierbij op de eigen verantwoordelijkheid van onze ondernemers, inwoners en bezoekers."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tientallen meldingen per dag over opgezette lymfeklieren na boosterprik

De groep benadrukt dat de coronaregels door de gemeenten gehandhaafd worden. "Wij, de burgemeesters, handhaven deze regels langs de weg van de geleidelijkheid; excessen zijn uit den boze. Onze medewerkers moeten te allen tijde veilig hun werk kunnen doen."

Gaan zelf over handhaving

Burgemeesters gaan zelf over de handhaving van de coronaregels. Eerder lieten al andere burgemeesters uit het land weten dat ze opening van winkels en horeca morgen oogluikend zullen toestaan. Ze zien het als een demonstratie tegen de strenge lockdown.

De voorzitters van de veiligheidsregio's hebben gisteren in het zogenoemde Veiligheidsberaad wel met elkaar afgesproken dat het naleven van de coronaregels het uitgangspunt blijft.

Op de Valkenburgse terrassen kon vandaag al genoten worden:

John Paulus is eigenaar van Café Forum in Maastricht en zegt dat het nog wel even wat organisatie vergt. "Wij hebben deze brief pas vanmorgen gekregen, het is echt super kortdag. Er wordt nu in alle appgroepen gecommuniceerd wat we gaan doen."

'Keuken dicht'

Hoe hij open gaat en wat er dan verkocht gaat worden, moet Paulus nog bekijken. "We moeten gaan zien hoe we precies opengaan. Niet volledig, maar een deel. Wel een drankje, maar de keuken blijft waarschijnlijk dicht." 

"Onder restauranteigenaren hoor je echt dat ze het niet zomaar voor elkaar krijgen", zegt Paulus. "Die zullen denk ik niet volledig open zijn."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!