DI-RECT Beeld © ANP

DI-RECT wint Popprijs 2021 op Eurosonic Noorderslag

23 januari 2022 00:11

De Haagse band DI-RECT heeft de Popprijs 2021 gewonnen. De prijs werd gisteravond uitgereikt tijdens de digitale editie van festival Noorderslag in Groningen. De prijs bestaat uit een cheque van 10.000 euro en een beeld van kunstenaar Theo Mackaay.

"Met het toekennen van de Popprijs 2021 bekroont de jury een band die zichzelf al meermaals opnieuw heeft uitgevonden en die ook in 2021 een enorm doorzettingsvermogen heeft geëtaleerd", schrijft de organisatie achter de popprijs in een verklaring.

De jury van de Popprijs prijst de band bovendien om zijn creativiteit in tijden waarin het voor de artiesten niet makkelijk was. "De jury is onder de indruk van de kunst om in mogelijkheden te denken en niet in problemen", staat er te lezen in het juryrapport. Het nummer Soldier On, dat DI-RECT in 2020 uitbracht, is volgens de jury "hèt anthem van de coronapandemie" geworden.

Bekijk hier terug hoe ze het in een leeg Ahoy speelden:

De bandleden werden in hun studio in Den Haag verrast met de prijs. "Dit is wel heel mooi na ruim 20 jaar", zei bassist Bas van Wageningen in een eerste reactie.

Gitarist Spike van Zoest zei dat de band het al wel eens over de prijs had gehad. "We zijn al wel een tijd onderweg met de band, maar dachten: misschien zijn we er nog niet, daar, als je kijkt naar het lijstje artiesten dat hem al eens heeft gewonnen. Maar we hebben de afgelopen tijd ook niet stilgezeten."

De Popprijs werd voor de 35e keer uitgereikt en gaat normaal gesproken jaarlijks naar de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.

Vorig jaar werd de prijs wegens de coronacrisis niet uitgereikt. In de jaren daarvoor wonnen onder anderen Ronnie Flex, Kensington, Martin Garrix, Caro Emerald en De Dijk de felbegeerde prijs.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Soldier On meest gedraaide nummer van eigen bodem in 2020

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!