Beeld © ANP

Tineke de Nooij neemt na 60 jaar radio afscheid van luisteraars

29 januari 2022 07:00

Voor Tineke de Nooij (80) komt zaterdag na ruim zestig jaar een einde aan haar radiocarrière. In een extra lange uitzending van haar 'TinekeShow' op NPO Radio 5, gemaakt vanuit Beeld & Geluid in Hilversum, neemt ze afscheid van haar luisteraars. Maar voorgoed weggaan bij de radio, is ze niet van plan. "Het is het leukste vak ter wereld", zegt Tineke in gesprek met het 'ANP'.

"Maar ik hoop wel een beetje in dat vak te blijven"

"Half september kwam ik terug van een reis naar Canada en ineens realiseerde ik me dat ik 80 ben, terwijl ik nog zo graag meer wil reizen", vertelt ze over haar keuze om te stoppen met het maken van radio. Nadat ze het haar collega’s had verteld - 'ze schrokken zich wezenloos' - maakte ze het eind oktober in haar programma bekend aan de luisteraars. "Ik heb een overweldigend aantal reacties gekregen, ik denk wel honderden. Echt hartverwarmend. Ze zeiden dat ze het wel begrepen maar dat ze het ook jammer vinden. Ik ga al een leven lang met ze mee natuurlijk. Ze zijn met mij opgegroeid."

De Nooij dacht tot afgelopen zomer nooit aan stoppen. Volgens haar heeft ze namelijk het leukste vak ter wereld. "Het is ongelofelijk leuk wat ik doe. Ik schrijf graag en hou van muziek. En ik zou niets anders kunnen." Dat ze verbonden blijft aan Omroep MAX en af en toe nog zal invallen, vindt ze daarom een fijn idee. "De TinekeShow komt niet meer terug, dat moet ik afsluiten. Maar ik hoop wel een beetje in dat vak te blijven", zegt Tineke, die in 1962 bij Radio Veronica haar debuut maakte als presentator van het dagelijkse programma Koffietijd.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Tineke de Nooij denkt ondanks leeftijd nog lang niet aan stoppen

Terugkijkend op haar jarenlange carrière herinnert de presentatrice zich een aantal unieke momenten die ze bij de radio heeft beleefd. Zo was ze vanaf het eerste moment betrokken bij Radio Veronica, dat uitzond vanaf een schip dat buiten de territoriale wateren voor Scheveningen lag. "Daar hebben we de commerciële radio ontdekt en hebben we alles kunnen uitvinden", weet ze nog over die begintijd. De jaren daarna heeft ze zoveel "hele bijzondere dingen gedaan". "Ik ben nog nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan."

Toch komt aan dat werk binnenkort een einde. Meer vrije tijd en de mogelijkheid om meer te reizen liggen in het verschiet. "Dat ik dan in een zwart gat val, weet ik zeker. Maar ik blijf schrijven. Een column lijkt me weer leuk, daar ga ik wel achteraan", zegt ze resoluut. Vanwege corona is een reis nog niet geboekt, maar een lijstje met mogelijke bestemmingen is er al wel. "Ik wil graag weer naar Canada, daar ben ik helemaal weg van. En ik heb nog nooit een beer gezien" grapt ze. "Maar het heeft nu geen zin om reizen te plannen. Dat doe ik wel op het laatste moment."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Gordon zet 'bonus mama' Tineke de Nooij in het zonnetje

Eerst is er zaterdag nog die extra lange en feestelijke uitzending van de TinekeShow, het middagprogramma dat ze sinds 2010 presenteerde. Dat er speciale gasten en artiesten langskomen, is het enige dat ze weet. Verder is het een complete verrassing en dat vindt ze 'eigenlijk wel eng'. "Dat er ineens mensen langskomen die ik 40 jaar niet heb gezien", lacht ze. "Nee, ik denk dat ze iets met oude fragmenten gaan doen. Erik de Zwart en Daniël Dekker zijn onlangs bij mij thuis geweest om herinneringen op te halen. We hebben 2,5 uur gepraat en toen gingen ze weer weg zonder er iets over los te laten. Ik verwacht van alles maar weet dus niks. Alleen dat ik de show zelf mag openen."

De uitzending waarin Tineke afscheid neemt is te beluisteren op NPO Radio 5 tussen 12.00 en 16.00 uur.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!