Actrice Lisse Knaapen ziet 'revolutie' na BOOS-uitzending

10 februari 2022 07:00

De theatervoorstelling 'In Het Licht', gebaseerd op het incestverleden van Karin Bloemen (61), is door de ontwikkelingen na de 'BOOS'-aflevering over seksueel overschrijdend gedrag opeens "actueler dan ooit". Het onderwerp gaat ons allemaal aan, vindt actrice Lisse Knaapen (29) die het stuk vanaf donderdag solo opvoert.

"Het stuk is voor de slachtoffers, of zoals Karin Bloemen het zegt 'overlevers', voor de daders, al ben ik bang dat die niet komen kijken, maar ook echt voor de derde persoon. En dat zijn wij allemaal", zegt Lisse. Voor haar voelen de huidige ontwikkelingen een beetje als een "revolutie". "Dat klinkt misschien heel groot, maar ik denk nu ook: er gaat veel aan het licht komen. Ik hoop dat we dat met elkaar vol blijven houden. Ik voel een soort gezamenlijkheid van: we gaan ergens voor staan en er moet nu beweging komen."

Miniatuurvoorbeeld

Kijk ook:

Clarice vindt uitspraken John de Mol in BOOS niet slim

In Het Licht is gebaseerd op de autobiografie van Karin. In haar boek beschrijft ze voor het eerst het aangrijpende verhaal van haar jeugd, die getekend is door misbruik, mishandeling en angst. Een gevoelig verhaal, vindt Lisse, zeker omdat je het niet mooier of romantischer wil maken dan het is. "Je wilt laten zien: dit is het en zo erg is het. Maar je wilt ook niet wil dat publiek na vijf minuten al weg wil omdat het te heftig is. Dat is een hele zoektocht."

Miniatuurvoorbeeld

Kijk ook:

Ook in buitenland is de BOOS-aflevering gesprek van de dag

Volgens Lisse is het, mede dankzij de muziek die Ellen ten Damme voor In Het Licht schreef, goed gelukt om dat in balans te houden. "De nummers maken het heel veerkrachtig en Karin is natuurlijk ook een 'powerhouse'. Haar persoonlijkheid zit ook in de voorstelling. Zo wordt het een heel veerkrachtige en sterke voorstelling. Ik ben er heel blij mee."

Miniatuurvoorbeeld

Kijk ook:

Angela de Jong heeft geen goed woord over voor reactie John in BOOS

De actrice bereidde zich tot in de puntjes voor, maar begreep pas echt de heftigheid van het verhaal na de eerste doorloop. "Dan wordt het opeens veel indrukwekkender dan waar je je in je hoofd op voorbereidt. Ik was toen best een beetje van slag", geeft ze toe. "De voorstelling voor de eerste keer voor publiek spelen is al kwetsbaar en met dit onderwerp helemaal. Je speelt alles voor het eerst achter elkaar met volledige overgave en daardoor overkwamen sommige scènes me."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nog een oud-deelneemster The Voice gaat aangifte doen tegen regisseur

Lisse hoopt dat In Het Licht kan bijdragen in het huidige debat over seksueel overschrijdend gedrag. "Ik heb het er ook met iedereen die ik ken over gehad. Zowel jong als oud, familie, vriend of collega. En dat is natuurlijk wat moet gebeuren. Stap 1 is dat het besproken moet worden", aldus Lisse. "En er zijn nog zoveel andere verhalen. Ik hoop dat heel veel mensen op verschillende manieren hun verhaal blijven vertellen. Dat In Het Licht een steentje kan bijdragen aan het debat maar vooral ook dat we via deze weg een stem kunnen geven aan de overlevers van langdurig misbruik op de plek waar je je juist het meest veilig zou moeten voelen, je thuis."

De voorstelling In Het Licht is tot en met juni in theaters in heel Nederland te zien.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

5 aangiften en 20 meldingen mogelijke zedenslachtoffers The Voice

Na de uitzending van BOOS spreken steeds meer vrouwen zich uit over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo ook Miljuschka. 

Miljuschka reageert woest op The Voice-rel: 'Intimidatie moet stoppen'

06:58

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!