Frank Masmeijer Beeld © ANP

Oud-tv-presentator Frank Masmeijer per direct vrij na gratie van koning

20 juli 2022 05:40

Voormalig tv-presentator Frank Masmeijer is plotseling vrijgelaten. Koning Willem-Alexander heeft een gratieverzoek ondertekend.  Masmeijer zat een straf van 9 jaar uit, vanwege zijn rol in een drugssmokkelzaak.

Masmeijer had nog ten minste anderhalf jaar moeten zitten voor zijn aandeel in een grootscheepse cocaïnesmokkelzaak in België. Hij werd in 2019 uitgeleverd aan Nederland, waar hij in Nieuwegein zijn straf mocht uitzitten.

Niet te bevatten

De oud-presentator zegt zelf 'verbaasd' te zijn over zijn vervroegde vrijlating. Hij dacht dat hij voor de gek werd gehouden toen hij het goede nieuws te horen kreeg. "Ik kan het nog steeds niet bevatten."

De oud-presentator van onder meer de NCRV ontkende in eerste instantie dat hij iets met de drugszaak te maken had. Later bekende hij, maar hij vond de straf 'veel te hoog'. "Dat vonden meer mensen, onder wie nu zelfs dus de koning kennelijk ook", zegt Masmeijer in De Telegraaf.

Advies van OM

Een gratieverzoek kan worden ingediend door familieleden of door de advocaat als er geen beroep meer mogelijk is en er geen nieuwe feiten meer naar boven kunnen komen. 

Overigens beslist de koning het niet alleen om iemand gratie te verlenen. Het Koninklijk Besluit volgt na advies van het Openbaar Ministerie, de rechter en de minister  voor Rechtsbescherming. In de wet staat dat gratie mogelijk is 'als het bijdraagt aan een rechtvaardige, menselijke en doelmatige uitvoering van de straf'.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!