KRO-NCRV: voortbestaan Spoorloos staat niet ter discussie

12 oktober 2022 10:35

Het voortbestaan van het programma Spoorloos staat niet ter discussie door de onthullingen rond de Colombiaanse fixer die een aantal deelnemers aan verkeerde biologische ouders heeft gekoppeld. Dat laat een woordvoerder VAN KRO-NCRV desgevraagd weten. Het nieuwe seizoen van het programma begon eind september.

Misdaadjournalist Kees van der Spek bracht het nieuws over de frauduleuze tussenpersoon dinsdag in zijn RTL 5-programma Oplichters Aangepakt. De man zou hebben meegewerkt aan zeker zestien zaken. KRO-NCRV liet maandagavond in een verklaring weten twee 'mismatches' te kunnen bevestigen. Twee andere matches zijn bevestigd door middel van DNA-onderzoek en staan dus niet ter discussie. De overige twaalf zaken worden onderzocht.

Het programma wordt uitgezonden sinds 1990. De omroep meldde al voortaan "plaatselijke mensen" die meewerken aan het programma Spoorloos "zorgvuldiger" te gaan screenen na het nieuws over verkeerd matches. Sinds 2019 wordt bij alle zoektochten standaard DNA-onderzoek gedaan, zei de omroep ook. "Wij werken in landen met plaatselijke correspondenten, mensen die vaak een netwerk hebben in de lokale adoptiewereld. Voor het veldwerk in ver gelegen of meer gevaarlijke gebieden, huren onze correspondenten soms ook lokale mensen in die op zoek gaan. We zullen de screening van deze lokale mensen in de toekomst nog zorgvuldiger doen", voegde een woordvoerder daar nog aan toe.

Hulp

Met de mensen die verkeerd gematcht bleken te zijn, is contact. De omroep biedt "hun zo nodig en waar we kunnen ondersteuning". De NPO noemt het nieuws over de verkeerd gematchte families in Spoorloos "pijnlijk voor de mensen waar het om gaat". Wel vertrouwt de NPO erop dat "de KRO-NCRV de juiste stappen zet richting de getroffenen en maatregelen neemt om herhaling te voorkomen".

Ook Kees van der Spek beklemtoonde maandag in de uitzending van talkshow Jinek dat hij altijd heeft geloofd in de "goede intenties" van KRO-NCRV.