The Crown Beeld © Netflix

Netflix verdedigt The Crown na felle kritiek

17 oktober 2022 19:28

Netflix blijft de serie 'The Crown' verdedigen, ook na de felle kritiek die in het Verenigd Koninkrijk is geuit door oud-premier Sir John Major (79). De Britse politicus noemde de hitserie over het Britse koningshuis 'een lading onzin'.

"Ook het vijfde seizoen van The Crown is een fictionele dramatisering"

De streamingdienst geeft maandag in een verklaring aan dat ook het vijfde seizoen 'een fictionele dramatisering is, die laat zien wat er had kunnen gebeuren achter de gesloten deuren tijdens een belangrijk decennium voor de koninklijke familie. Een tijdvak dat al meermalen is belicht en gedocumenteerd door journalisten, biografieën en historici'.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nieuw seizoen The Crown nu al onder vuur: 'Bewuste haatcampagne'

John Major doet zijn kritische uitspraak na berichten over de rol van koning Charles in de nieuwe reeks. Volgens de Britse krant Sunday Times zal in het nieuwe seizoen van The Crown een scène te zien zijn waarin Charles een gesprek heeft met Major waarin hij hint op het mogelijk afzetten van de Queen. Ook zou Major denigrerend over de koninklijke familie spreken. In een reactie laat de oud-premier weten dat dit in het echte leven - waarop de serie gebaseerd is - nooit is gebeurd.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Imelda Staunton hoopt The Crown-kijkers tevreden te stellen met rol

"Er is nooit een gesprek tussen Sir John en de toenmalige prins van Wales geweest over het mogelijk afzetten van wijlen koningin Elizabeth, noch is zo'n ongepast onderwerp door de toenmalige prins of Sir John ooit aangesneden", aldus een woordvoerder van de inmiddels 79-jarige Major, die van 1990 tot 1997 premier van Groot-Brittannië is.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Elizabeth Debicki op-en-top Diana op vrijgegeven beelden The Crown

Ook bekritiseert de woordvoerder van Major gesprekken die de premier in de serie met de Queen heeft. Die zijn volgens hem verzonnen, want 'zoals u weet zijn gesprekken tussen de monarch en de premier volledig privé en zullen ze dat voor Sir John ook altijd blijven. Het is fictie, zo simpel is het'.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Hof bezorgd over reputatie Charles door nieuw seizoen The Crown'

The Crown ligt al jaren onder vuur omdat het een onjuist beeld van de monarchie zou geven. De voormalige minister van Cultuur, Oliver Dowden, oppert eerder al om een disclaimer te laten zien voorafgaand aan de afleveringen om duidelijk te maken dat het om fictie gaat.

Het vijfde seizoen van The Crown is vanaf 9 november te zien op Netflix. Dit verwacht koningshuisdeskundige Justin Marcella ervan: 

Alles wat je wil weten over het vijfde seizoen The Crown

05:39

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!