Merel Ek en Gideon van Meijeren Beeld © ANP

NVJ stuurt Kamervoorzitter brief na intimidatie SBS6-verslaggever

24 oktober 2022 14:24

Forum voor Democratie-kamerlid Gideon van Meijeren (34) deelt zondag een YouTube-video waarin hij 'Hart van Nederland'-verslaggever Merel Ek uitmaakt voor rioolrat. De stiekeme opname leidt tot grote verontwaardiging onder politici en journalisten en nu ook een brief aan de Kamer.

"Hier gaat democratisch iets mis, zeker als het op zo'n intimiderende manier gebeurt"

In de betreffende video haalt Gideon verhaal bij Merel, die vorige week tijdens een persmoment met hem in discussie gaat over de term 'liquideren'. Het Kamerlid loopt langs nieuwsredacties en neemt zijn gesprek met de politiek verslaggever op, zonder dat ze het weet. Verschillende politici, onder wie ook premier Mark Rutte, spreken zich tegen de video uit. Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) onderneemt nu actie.

De NVJ gaat een brief sturen naar Kamervoorzitter Vera Bergkamp, naar aanleiding van de intimidatie van Merel door Gideon. Algemeen secretaris Thomas Bruning wil met de brief aangeven 'dat dit soort manieren van eigen recht voorkomen moeten worden'. "Het is een soort ongeschreven regel in de democratie dat journalisten journalistiek bedrijven en parlementariërs politiek", aldus Bruning. "Als die zaken door elkaar gaan lopen, zonder dat daarbij de journalistieke ethiek in acht wordt genomen, gaat er iets mis. Zeker als het op zo'n intimiderende manier gebeurt."

De NVJ wil met de brief haar zorgen uiten en hoopt te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Gideon spreekt in de video van een serie en zegt dat dit de eerste aflevering is.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Johan Derksen reageert op onderzoek OM naar zijn liquidatie-opmerking: 'Is toch zonde?'

Kamervoorzitter Vera Bergkamp laat al weten het 'ongepast en ongehoord' te vinden dat Van Meijeren met een draaiende camera bij de SBS6-journalist langsgaat. Ze gaat onderzoeken of 'regels aangescherpt moeten en kunnen worden'. Uit haar verklaring blijkt niet om welke regels het precies gaat. Voor journalisten geldt dat zij niet met draaiende camera een werkkamer van een Kamerlid mogen binnenlopen en het kenbaar moeten maken als zij opnames maken.

Merel geeft zelf te kennen inhoudelijk achter het gesprek te staan dat is gefilmd. 'Ik ben altijd bereid erover in gesprek te gaan, maar de manier waarop dit nu wordt gedaan, gaat te ver.'

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Thierry Baudet voor een week geschorst vanwege niet opgeven nevenfuncties