Politieke partijen: NPO moet toegankelijker worden voor blinden

28 november 2022 13:55

Ook de VVD wil dat het kabinet meer geld beschikbaar stelt om NPO-programma's toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. De partij wil net als het CDA dat er de komende drie jaar ruim 4 miljoen euro wordt uitgetrokken voor audiodescriptie. Dat zijn gesproken beschrijvingen voor mensen met een visuele beperking.

CDA, ChristenUnie, GroenLinks en de VVD deden dit voorstel vandaag tijdens de behandeling van de mediabegroting.

"Audiodescriptie hoort net zo gewoon te zijn als ondertiteling. Mensen die slechtziend zijn, hebben het nodig om tv-programma’s te kunnen volgen. Het huidige audiodescriptie-aanbod is echter beperkt, terwijl het aantal mensen dat er gebruik van maakt toeneemt. Daarom moeten we hier meer geld voor uittrekken", zegt CDA-kamerlid Lucille Werner.

Tijdens het debat bleek dat het plan dat al werd gesteund door ChristenUnie en GroenLinks ook wordt ondertekend door de VVD. Daardoor komt de steun voor het voorstel van Werner langzaamaan in de buurt van een meerderheid.

Regionaal nieuws weinig ondertiteld

Het Kamerlid van de CDA stipte tijdens het debat ook aan dat maar een klein gedeelte van de regionale nieuwsuitzendingen wordt ondertiteld. Dat komt volgens Werner omdat hier geen afspraken over zijn gemaakt. Daarom vraagt ze aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media) om deze afspraken alsnog te maken.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Apple komt met deurdetectie voor blinden en live-ondertiteling voor doven

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!