Demna Gvasalia Balenciaga Beeld © ANP

Balenciaga-baas biedt persoonlijke excuses aan: 'Ik moet hiervan leren'

3 december 2022 04:15

Demna Gvasalia (41), de creatief directeur van modehuis Balenciaga, heeft zijn excuses aangeboden voor de omstreden fotoshoot van kinderen met knuffels met bondagevoorwerpen. Demna spreekt in een bericht op Instagram van een 'verkeerde artistieke keuze'.

"Ik hou van provoceren, maar nooit met zo'n verschrikkelijk onderwerp als kindermishandeling"

De creatief directeur zegt zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen. "Het was ongepast om kinderen objecten te laten aanprijzen die niets met hen te maken hebben", aldus Demna. "Hoe zeer ik het soms ook leuk vind om te provoceren met mijn werk, ik zou dat nooit bewust met zo'n verschrikkelijk onderwerp als kindermishandeling doen."

Hij belooft daarnaast iets te gaan bijdragen aan organisaties die zich inzetten voor de bescherming van kinderen. "Ik zeg sorry tegen iedereen die door de beelden is beledigd en Balenciaga heeft gegarandeerd dat er adequate maatregelen zullen worden genomen, niet alleen om soortgelijke fouten in de toekomst te voorkomen, maar ook om op alle mogelijke manieren verantwoordelijkheid te nemen voor de bescherming van het welzijn van kinderen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kim Kardashian reageert eindelijk op Balenciaga-ophef

Het Spaanse modehuis komt vorige week onder vuur te liggen vanwege een campagne waarin kinderen te zien zijn met knuffels in tuigjes en andere bdsm-attributen. Op een van de foto's staat daarnaast een computer waarop ingezoomd op het scherm een document te zien is dat verwijst naar een rechtszaak over kinderpornowetgeving.

Balenciaga biedt na de commotie excuses aan, haalt de campagne offline en zegt juridische stappen te nemen tegen de mensen die verantwoordelijk zijn voor de set van de fotoshoot. Vandaag wordt ook duidelijk dat het modehuis die aanklacht tegen de makers van de recente campagne intrekt. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bella Hadid verwijdert Balenciaga-post na kritiek op campagne

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!