Maarten van Rossem Beeld © Manon van der Zwaal

Maarten van Rossem verklaart gebrekkige geschiedeniskennis in De Slimste Mens: 'Doodzonde'

12 januari 2023 07:37

Maarten van Rossem (79) vindt dat het slecht gesteld is met de kennis van de vaderlandse geschiedenis onder Nederlanders. Dat zegt de historicus donderdag in het 'AD'. Aanleiding is de aflevering van 'De Slimste Mens' van afgelopen dinsdag, waarin Maarten jurylid is. In de betreffende aflevering weet geen van de kandidaten in welke Friese stad (Dokkum) de heilige Bonifatius in 754 vermoord is.

"Tegenwoordig moeten ze allemaal 'leuke dingen' doen op school, het is het faillissement van ons onderwijssysteem"

Volgens Maarten is 'de onkunde van veel kandidaten' van de spelquiz 'niet uniek' voor alleen dit seizoen. "Als je alle 21 seizoenen zou doorlopen, zie je hetzelfde patroon; een gebrek aan kennis van onze vaderlandse geschiedenis", vindt de historicus. "Het heeft vooral te maken met het feit dat het vak geschiedenis jaren geleden op een zijspoor is beland in het onderwijs. Doodzonde."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Maarten van Rossem kraakt nieuw decor De Slimste Mens af

Een oplossing zou zijn om geschiedenis voor iedereen te verplichten op de middelbare school, denkt Maarten. "En dan ook echt geschiedenis en geen afgeleide in de vorm van filosofie of maatschappijleer. Tegenwoordig moeten ze allemaal 'leuke dingen' doen op school, het is het faillissement van ons onderwijssysteem", zegt hij. "Alles moet praktisch en leuk zijn, maar daar steek je geen basiskennis van op. En nee, het gaat niet om het oplepelen van allemaal jaartallen uit het verre verleden. Voor mijn part beperken de lessen zich tot de laatste tweehonderd jaar, dat is het meest tastbaar."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Clitoris-tatoeage brengt Philip Frederiks in verlegenheid in De Slimste Mens

Hoe bereid je je het best voor op deelname aan De Slimste Mens? Oud-deelnemers blikken terug: 

Manuel Venderbos werd 'helemaal gek' van voorbereiden De Slimste Mens

01:44

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!