Netflix Beeld © Getty

Onverwacht succes voor Netflix: meer abonnees erbij dan verwacht

19 januari 2023 22:37

De Amerikaanse streamingdienst Netflix heeft in het vierde kwartaal veel meer gebruikers getrokken dan verwacht. Netflix profiteerde onder meer van de populaire horrorkomedie 'Wednesday', documentaireserie 'Monster: The Jeffrey Dahmer Story' en de docureeks 'Harry & Meghan'. Volgens Netflix kwamen er in de afgelopen periode bijna 7,7 miljoen nieuwe klanten bij, wat fors meer is dan de 4,5 miljoen die het bedrijf zelf had voorspeld.

Verder werd bekend dat medeoprichter Reed Hastings zijn functie van medebestuursvoorzitter opgeeft. De dagelijkse leiding van Netflix komt nu in handen van Greg Peters en Ted Sarandos. Hastings wordt voorzitter van het bedrijf.

In totaal hadden aan het einde van vorig jaar 231 miljoen mensen een abonnement bij het streamingplatform. In het derde kwartaal zag Netflix het aantal abonnees ook al toenemen, met 2,4 miljoen. Toen trok het in het Californische Los Gatos gevestigde bedrijf meer klanten dankzij onder meer een nieuw seizoen van de populaire horrorserie Stranger Things.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Harry & Meghan op een na populairste Netflix-docu ooit

De omzet bedroeg in het afgelopen kwartaal 7,9 miljard dollar, omgerekend 7,3 miljard euro. Dat is een stijging van 2 procent vergeleken met een jaar eerder. Er werd een nettowinst behaald van 55 miljoen dollar.

In de eerste twee kwartalen van 2022 zag Netflix het aantal klanten juist nog dalen. Tijdens de coronapandemie kende Netflix een zeer sterke groei omdat mensen tijdens de lockdowns aan huis waren gekluisterd en naar vertier zochten. Maar na de heropening van de maatschappij gingen mensen weer meer de deur uit en werden veel abonnementen opgezegd. Ook heeft de onderneming te kampen met concurrentie van bijvoorbeeld Disney+, HBO Max en Amazon Prime.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Netflix deelt eerste trailer van YOU seizoen vier met Penn Badgley

Om meer klanten te lokken kwam Netflix in november in twaalf landen met een goedkopere videodienst waarbij advertenties zijn te zien. In Nederland is die dienst nog niet beschikbaar. Ook is Netflix bezig met maatregelen rond het delen van wachtwoorden aan mensen buiten het eigen huishouden. Netflix-abonnees die hun wachtwoord delen kunnen tegen betaling een aparte account aanmaken voor degenen die meekijken.

In een toelichting zei Netflix dat 2022 een lastig jaar was met een moeilijk begin maar een positieve finish. De cijfers vielen goed bij beleggers op Wall Street, want in de handel nabeurs ging het aandeel Netflix flink omhoog.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Goed nieuws! Netflix-hit Wednesday krijgt officieel tweede seizoen

Minder films en series: streamingdiensten trappen op de rem

02:56

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!