Goldband Beeld © ANP

Goldband wint Popprijs 2022: 'Blijf dromen'

21 januari 2023 23:14

De Popprijs, een van de meest prestigieuze Nederlandse muziekprijzen, is dit jaar gewonnen door Goldband. De Haagse band kreeg de prijs zaterdagavond uitgereikt op het festival Eurosonic Noorderslag in Groningen.

"Blijf dromen, volg je dromen, blijf manifesteren, droom samen met je vrienden en uiteindelijk sta je dan misschien hier met allemaal Hagenezen", sprak bandlid Boaz Kok het publiek toe. Volgens het juryrapport heeft Goldband het afgelopen jaar de grootste impact op de Nederlandse popmuziek gemaakt 'als soundtrack van de postcoronatijd, met optredens vol knaldrang, het volgen van een eigen artistieke visie en succes onder een brede groep luisteraars'.

De Popprijs is voor de 36e keer uitgereikt en gaat jaarlijks naar de band of artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. De prijs bestaat zoals altijd uit een cheque van 10.000 euro en een beeld van kunstenaar Theo Mackaay.

Goldband brak het afgelopen jaar definitief door. Dankzij optredens op alle grote festivals werd de Haagse band, bestaande uit Boaz Kok, Karel Gerlach en Milo Driessen, mainstream en sloeg het album Betaalbare Romantiek uit 2021 bij een breed publiek aan. De single Noodgeval werd een top 10-hit en kwam zelfs binnen in de top 100 van de NPO Radio 2 Top 2000. In november volgde de hit Stiekem, een samenwerking met zangeres Maan. Het nummer staat sindsdien vrijwel onafgebroken in de top van de hitlijsten.

Veelgenoemde kanshebbers waren dit jaar Eefje de Visser, Goldband, Antoon en Froukje. Vorig jaar werd DI-RECT tot winnaar uitgeroepen. Andere recente winnaars zijn onder anderen Floor Jansen (2019), Ronnie Flex (2018), Kensington (2017) en Martin Garrix (2016).

Goldband ligt onder vuur om een video waarop zanger Milo op het podium snuift. Rob Goossens vermoedde voor Milo's excuses nog dat het een stunt was: 

Noodgeval

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!