Jafar Panahi Beeld © ANP

Prijswinnende Iraanse regisseur Jafar Panahi in hongerstaking

2 februari 2023 09:54

De in Iran opgepakte Iraanse regisseur Jafar Panahi (62) is in hongerstaking gegaan. Dat maakt de regisseur bekend in een verklaring, die door zijn vrouw en zoon op Instagram wordt gedeeld. Met de actie protesteert de prijswinnende filmmaker tegen zijn gevangenschap.

In de verklaring stelt Jafar dat hij ook niet zal drinken of zijn medicijnen zal innemen. "Ik zal in deze toestand blijven tot misschien mijn levenloze lichaam uit de gevangenis wordt bevrijd."

De regisseur zit al sinds juli vast in de Evin-gevangenis in Teheran. Hij werd gearresteerd toen hij naar Teheran ging voor een rechtszaak van zijn collega Mohammad Rasoulof. Toen werd bepaald dat Panahi de zes jaar celstraf waartoe hij in 2010 werd veroordeeld vanwege kritiek op de Iraanse overheid moet uitzitten.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prijswinnende Iraanse filmmaker Jafar voor zes jaar de cel in

De regisseur won in zijn carrière verschillende prijzen, zoals de Gouden Leeuw op het beroemde filmfestival van Venetië. Die kreeg hij in 2000 voor zijn film The Circle. Zijn meest recente film, No Bears, werd op de afgelopen editie van het filmfestival van Venetië bekroond met de Speciale Juryprijs.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!