Mark Rutte bij Koffietijd Beeld © ANP

Mark Rutte bedankt Koffietijd voor 'al die jaren' in videoboodschap

26 mei 2023 10:46

Mark Rutte (56) heeft de presentatoren van Koffietijd bedankt voor 'al die jaren'. De premier verschijnt vrijdag in een verrassingsboodschap in de laatste aflevering van het ochtendprogramma.

"Het feit dat jullie bij mensen thuis als goede vrienden naar binnen kwamen om een kopje mee te drinken. Dat is ongelofelijk gewaardeerd"

"Het is niet gelukt", spreekt Rutte in de videoboodschap. "Ik was bij jullie in het programma op de dag van de laatste verkiezingen in maart. Ik heb actiegevoerd in het hele pand om ervoor te zorgen dat het programma zou blijven."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Doek valt dertien jaar na doorstart voor Koffietijd

Tot zijn 'grote spijt' gaat het programma echter 'van de buis'. "En ik wil namens alle kijkers zeggen: ontzettend bedankt voor al die jaren, de gezelligheid, opgewektheid, het feit dat jullie bij mensen thuis als goede vrienden naar binnen kwamen om een kopje mee te drinken. Dat is ongelofelijk gewaardeerd."

De presentatoren zijn 'kanjers', vervolgt Rutte. "Jullie zijn professionals, en altijd kwaliteit. Heel veel dank voor al die jaren en ik hoop jullie op allerlei plekken weer terug te zien."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Mark Rutte wil dat Koffietijd blijft: 'Gaan met directie praten'

Karin Bloemen

Karin Bloemen heeft in de laatste aflevering van Koffietijd een speciaal nummer gezongen over het ochtendprogramma. "En wij als artiesten waren dankbaar en blij, want je mocht er gewoon altijd bij, bij Koffietijd", luidt de tekst van het lied van de 62-jarige zangeres. "Dus dankjewel, Koffietijd, dank voor al de mooie fijne jaren. Voor al die tips, al die nieuwigheidjes, overal vandaan. Jullie zijn er elke dag weer helemaal voor gegaan. Vaarwel Koffietijd. Het succes is eenvoudig te verklaren. Koken, mode, nieuws en human interest. En die presentatoren, die deden de rest. Dankjewel Koffietijd."

Ook Kaj van der Voort, de schoonzoon van Quinty Trustfull, zingt een lied. "Jullie weten niet half hoe erg de kijker jullie missen gaat. Dat uurtje van 10.00 tot 11.00 uur zal na vandaag volledig anders zijn. Maar ach, wat hebben we genoten en wat was het altijd fijn. Zelfs voor een avondmens als ik wordt dit een groot gemis."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koffietijd-presentatrices blikken terug op afgelopen 13 jaar

Kluun

En ook schrijver Kluun brengt een ode aan het programma. "Laten we wel wezen: een tv-format met de naam Koffietijd en een logo in de vorm van een dampende kop koffie en dan ook nog eens een jingle die zegt: 'Eventjes ontspannen in de morgen, kijken wat de dag ons brengt vandaag en even een momentje met elkaar, het is Koffietijd', dan heb je het objectief gezien over een televisieprogramma met een 9,6 op de schaal van muts", begint Kluun, het pseudoniem van Raymondus Godefridus Norbertus van de Klundert.

"Maar", vervolgt de schrijver, "als je dieper gaat graven, dan zie je iets anders. De presentatoren van Koffietijd lijken zo op het eerste gezicht perfect te passen in het plaatje van een mutserig praatprogramma in de ochtend, maar dat is schijn. Allemaal hebben ze stuk voor stuk een randje." Het kon 'altijd uit de hand lopen' met de presentatoren, vervolgt de schrijver. "De Jeugd Van Tegenwoordig gaf bij Koffietijd zijn allerleukste interviews en het was mijn favoriete tv-programma als ik weer eens een nieuw boek moest pluggen."

Caroline Tensen

Caroline Tensen, de eerste gast van het programma Koffietijd toen het in 2010 terug op de buis kwam, vindt het einde van het programma 'heel gek'. Dat zegt de presentatrice vrijdag in de laatste aflevering van het ochtendprogramma. De presentatrice was ook na die aflevering van 5 april 2010 regelmatig te gast bij Koffietijd. "Ik heb het ook aanstaan", zegt Caroline. "Ik ga niet zitten, want daar heb ik de rust niet voor, maar ik heb het altijd aanstaan. Dus ik heb het de hele week gevolgd. En ik heb een bal in mijn buik", zegt ze. "Ja, ik vind het heel gek." 

Ook musicalproducer Albert Verlinde en zanger Wolter Kroes zijn aanwezig in de laatste aflevering. Zij waren net als Tensen geregeld te gast in de ochtendshow. "Jullie zijn zo, dat wil ik echt even zeggen, een programma dat altijd aandacht besteedde aan boeken, aan films, aan tentoonstellingen, aan musicals", zegt Albert. Hij gaat het "echt missen". "En ik denk dat de hele culturele wereld jullie gaat missen." Wolter heeft veel liedjes gepromoot in de show. "We hebben zoveel lol hier altijd gehad."

RTL maakte in november bekend dat Koffietijd zou gaan stoppen omdat het te weinig kijkers trok. Vooralsnog is er geen nieuwe show voor het tijdslot aangekondigd, maar RTL liet eerder weten naar de 'mogelijkheden' te kijken voor een eventuele vervanging.

Quinty Trustfull in tranen door stoppen Koffietijd: 'Ik schoot vol'

01:40