Beeld © ANP

VPRO en BNNVARA maken uitzending voor Marokko: 'Mensen zijn alles kwijt'

14 september 2023 16:22

Omroepen VPRO en BNNVARA maken vrijdag een speciale uitzending om de slachtoffers van de aardbeving in Marokko te steunen. De uitzending 'Samen voor Marokko' is om 21.30 uur te zien op NPO 1, maakte BNNVARA donderdag bekend.

"Met deze speciale uitzending laten we onze medemenselijkheid spreken en kunnen we iets doen in plaats van machteloos toekijken"

De speciale live-uitzending komt er op initiatief van Nadia Moussaid en Sahil Amar Aïssa en wordt gepresenteerd door Nadia en Khalid Kasem. Er worden verhalen van de getroffenen verteld en er wordt gesproken over hulp aan het getroffen gebied. Numidia en Nick Schilder zullen de muziek verzorgen. De uitzending wordt gemaakt in samenwerking met het Rode Kruis, om mensen ook de kans te geven te doneren via giro 6868.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Khalid Kasem 'enorm aangegrepen' door aardbeving in Marokko

"We moeten iets doen", zegt Nadia in een verklaring. "Mensen zijn alles kwijt, hun leven, hun thuis. Met deze speciale uitzending laten we onze medemenselijkheid spreken en kunnen we iets doen in plaats van machteloos toekijken. Laten we als gemeenschap in actie komen, zodat mensen hun leven weer op kunnen bouwen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Gnawa Festival zamelt bijna 10.000 euro in voor Marokko

"We hebben een heel grote Nederlands-Marokkaanse gemeenschap in Nederland en een hechte band met Marokko. Die gemeenschap willen we een hart onder de riem steken", klinkt het vanuit BNNVARA.

Naast Marokko werd onlangs ook Libië zwaar getroffen door natuurgeweld. Een eigen programma met aandacht daarvoor is volgens BNNVARA nog niet aan de orde, maar 'het zal zeker wel benoemd worden' in de speciale Marokko-uitzending op NPO 1. "Het geeft enig ongemak, want het zijn twee heel grote rampen die in een kort tijdsbestek hebben plaatsgevonden. Maar Libië zal zeker benoemd worden. De uitzending is in samenwerking met het Rode Kruis dat ook in Libië actief is."

De woordvoerder zegt dat het initiatief van de uitzending voor Marokko bij Nadia Moussaid en Sahil Amar Aïssa van BNNVARA lag. Van een NPO-breed initiatief is in dit geval geen sprake, omdat dat aan de Samenwerkende Hulporganisaties achter Giro555 is om dat op te zetten. Omdat het Rode Kruis als een van de weinige organisaties in Marokko wordt erkend en daar dus ook alleen hulp mag bieden, komt er vooralsnog geen landelijke actiedag zoals eerder dit jaar wel voor Turkije werd georganiseerd.