Oscars verontschuldigt zich voor Aziaten

16 maart 2016 05:46

Chris Rock deed tijdens zijn presentatieklus bij de Oscars zijn best om gepaste grappen te maken over de debatten rond racisme, maar nu voelt de organisatie zich toch genoodzaakt zijn excuses aan te bieden.

Aziaten voelden zich namelijk allerminst gespaard tijdens de show. De organisatie van de filmprijzen biedt zijn excuses aan nadat 25 filmmakers een open brief publiceerden waarin ze klaagden over de racistische grappen over Aziaten.

Spijtig
"De Academy waardeert dat de zorgen zijn geuit en vindt het spijtig dat aspecten uit de uitzending beledigend waren", reageert een woordvoerder bij The Hollywood Reporter op de oproep. "We doen ons best om er zeker van te zijn dat we in de toekomst voorzichtiger zijn."

De groep, met daarin ook regisseur Ang Lee en acteur George Takei, klaagde over de stereotypering van Aziaten. In een onderdeel van de show introduceert Rock een aantal notarissen die volgens hem de allerbeste zijn; vervolgens kwamen drie Aziatisch-Amerikaanse kinderen strak in het pak het podium opwandelen. De grap van Sacha Baron Cohen die als zijn alter ego Ali G verscheen was minder subtiel: hij repte over kleine gele mannetjes met kleine 'dongs'. En ook al zei hij daar gelijk bij dat het om de tekenfilmfiguren de Minions ging, velen vonden dat Sacha Baron wel degelijk een racistische grap maakte.

Cliché
In de brief werd niet ingegaan op welke onderdelen precies als aanstootgevend werden ervaren, maar vlak na de show al klonk er kritiek op de betreffende grappen. De sketch van Chris haakt volgens velen tot vervelens toe in op het cliché dat Aziaten studiebollen zijn en de grap van Sacha Baron haalt een gehekeld stereotype aan rond de geslachtsdelen van de etnische groep.

Meer op rtlboulevard.nl:

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!