Lilianne Ploumen verstuurde het bericht. Beeld © ANP (Archieffoto)

Ploumen geeft Arjen Lubach TTIP-garanties

27 december 2015 22:07

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) heeft Arjen Lubach de schriftelijke garantie gegeven dat het omstreden handelsverdrag TTIP geen gevaar vormt voor Nederlandse standaarden op gebied van voedselveiligheid en dierenwelzijn. Ploumen deed dit zondagavond in het VPRO-programma ‘2015 met Lubach’.

De bewindsvrouw garandeert ook dat Nederland geen claims zal krijgen van buitenlandse investeerders, als Nederland zich vasthoudt aan die standaarden. Beide garanties werden bekrachtigd met een handtekening onder een document dat Lubach ter plekke fabriceerde.

De minister was te gast in de eindejaarsshow om een reactie te geven op de items die Lubach afgelopen jaar maakte over TTIP. Het programma besteedde het afgelopen jaar uitgebreid aandacht aan het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten.

CETA
Naast de garanties op het gebied van voedselveiligheid en dierenwelzijn zegde de minister ook toe dat het andere omstreden handelsverdrag CETA, dat onlangs werd gesloten met Canada, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving toch zal worden aangepast.

In dit verdrag zit nog altijd de omstreden investeerdersbescherming. Dit geeft buitenlandse investeerders de mogelijkheid staten aan te klagen als de winst van een bedrijf in gevaar komt door overheidsbeleid. Dit gebeurt met een speciale rechtbank die los staat van het reguliere rechtssysteem, het zogenoemde Investor to State Dispute Settlement (ISDS).

Ploumen beloofde in de uitzending dat CETA op dit onderdeel zal worden gewijzigd en bekrachtigde ook deze toezegging met een handtekening op een door Lubach geschreven documentje.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!